Hírek

2011.02.22. 08:46

Halottnak hitték a csecsemőt: a szülők polgári perrel folytatják

Ismét az országos figyelem középpontjába került egy 2009-ben a megyei kórházban történt szülészeti esemény. A januári kórházi vizsgálat eredménye után sem zárul le a panaszos házaspár és az intézmény közötti vita.

Arany Horváth Zsuzsa

Mint a napokban kiderült, a 24. hétre született csecsemő szülei - mivel a vizsgálat szerint nem sértett orvosi protokollt az eljáró egészségügyi személyzet - most polgári perben keresik az igazukat.

Január közepén szóltunk arról, hogy az egyik kereskedelmi tévécsatorna a következőképpen tálalta a 2009 őszén történteket: mint meghalt magzattal, úgy bántak egy újszülöttel az egerszegi kórházban. Az anya állítása szerint a csecsemőt 10 perc után azért kezdték el kezelni, mert felsírt.

A szülők ügyvédjük révén kártérítési igénnyel léptek fel. Dr. Csidei Irén, a Zala Megyei kórház főigazgatója akkor arról tájékoztatott, hogy belső vizsgálat folyik. Január 26-án a Zalai Hírlap beszámolt a vizsgálat lezárultáról. Megállapítást nyert, nem sértettek előírást.

A napokban újra előkerült az ügy, dr. Csidei Irén főigazgató tegnap eljuttatta szerkesztőségünkhöz a vizsgálat alapján született közleményt. Amely így szól: A Zala Megyei Kórházban 2009 októberében egy 23. hétben levő terhesség vetélésként fejeződött be. A terhesség korának megítélése a rendelkezésre álló összes adat alapján történt, mely a terhesség korát 23 hetesnek igazolta. Ennek megfelelően a terhesség befejezésének módja a szakmai szabályok szerint vetélés, mely nem kíván folyamatos orvosi felügyeletet.

Az abortum világrajövetelét követően adminisztratív szempontból a magzat súlya, míg az orvosi ellátási szempontból az életjelenségek megléte határozza meg a teendőket. Az abortuszt felügyelő szülész szakorvos és szülésznő a kezdetben életjelenséget nem mutató abortumnál 10 perccel a vetélés lezajlása után bizonytalan végtagmozgást és légző mozgást észlelt. Ekkor a szakmai szabályoknak és törvényi előírásoknak megfelelően értesítették a Perinatális Intenzív Centrum újraélesztő teamjét, amely ugyancsak a szakmai szabályoknak és törvényi előírásoknak megfelelően az ekkor életjelenségeket mutató extrém éretlen és súlyos állapotú megszületett magzatot újraélesztette és a légzés, keringés biztosítása mellett a kórház Perinatális Intenzív Centrumába szállította. Több hónapos intenzív osztályos kezelés után a csecsemőt otthonába bocsátották. Az extrém éretlen koraszülöttek életben tartása során nagyon gyakran előforduló szövődmények közül néhány a megmentett csecsemő esetében is fellépett. A gyermek otthonába való távozása után megkezdték a neurohabilitációs tréninget, mely a kórházban jelenleg is folyik.


Kapcsolódó cikkeink, kattintson az alábbi címekre:

Halottnak hitték az élő csecsemőt Zalaegerszegen: belső vizsgálat indult a kórházban (frissítve)

A szülők szerint halottként kezelték a csecsemőjüket, a kórházi vizsgálat alapján minden megfelelően zajlott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!