Hírek

2011.02.11. 06:59

A rákkeltő vírus ellen

A világon évente 500 ezer nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, amely kialakulásáért 99,7 százalékban a HPV-vírus felelős, hangzott el a csütörtöki felvilágosító fórumon Zalaegerszegen.

dr. Magyar Nóra

2011. február 15-éig nyújthatják be az oltásra való kérelmet azok a szülők, akiknek állandó egerszegi lakóhellyel rendelkező leánygyermekeik 1998. január 1. és 1998. december 31. között születtek- hangsúlyozták a szervezők a szülőknek tartott interaktív fórumon. Dr. Vajda György osztályvezető főorvos előadásában felhívta arra a figyelmet, hogy a méhnyakrákos megbetegedések 70 százalékát a HPV 16 és 18 okozza, hangsúlyozva, hogy ez a vírus még számos más daganatos megbetegedés oka lehet.

Dr. Batka Jenő megyei szakfőorvos kifejtette, hogy a körzetben praktizáló gyermekgyógyászok szakvéleményükben egyöntetűen állapították meg a védőoltás szükségességét. Arra a kérdésre, hogy miért biztonságos a védőoltás, a gyermekgyógyász elmondta, hogy az oltás hatóanyaga nem fertőz, nem szaporodik, betegséget nem okoz, DNS-t nem tartalmaz, a lehetséges - és eddig észlelt - mellékhatásai pedig nem veszélyesek.

Hangsúlyozta, hogy az oltás beadása ellenjavallt, ha valaki az oltóanyag valamelyik összetevőjére érzékeny. Végezetül a nőgyógyászati szűrés rendszerességét és a felvilágosítás fontosságát hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!