Hírek

2011.01.13. 18:00

Vágni vagy nem vágni? Panaszok Zalaegerszegen

Az alábbi két olvasói panasz bizonyítja, hogy az élet bonyolult. A szempontok és érdekek közt sokszor nincs könnyű dolga az illetékeseknek – mert például az is baj, ha gallyaznak, és az is baj, ha nem.

Horváth Viktória

A landorhegyi városrészben három lucfenyő okoz gondot több lakónak is.

– Úgy néznek ki, mint a tollseprűk, szinte elgörbülnek a széltől. Nem értem, miért kellett megnyírni őket, hiszen ki lett tisztítva az aljuk, a mellettük levő két diófát pedig mi ültettük a férjemmel – panaszolta a Platán soron lakó Lukács Zoltánné.


A szerinte túlságosan „megritkított” fenyők a 36-os ház előtt állnak. Elmondta: a nyírást a Városgazdálkodási Kft. emberei végezték az önkormányzat megbízásából, ám hiába kereste fel mindkettőt, érdemi választ nem kapott a kérdéseire.

Úgynevezett felágazásról van szó, amit valóban az önkormányzat megbízásából végeztünk el az említett fákon – tudatta érdeklődésünkre Bakiné Rédei Tímea, a VG Kft. közterület-fenntartó ágazatának vezetője. – Úgy tudom, lakók kérésére történt, mivel 5-6 méteres lucfenyőkről van szó, amelyeket annak idején túl közel ültettek a lépcsőházakhoz, s így a földszinten és az első emeleten lakóktól is elveszik a természetes fényt. Nem a fákkal, hanem az ültetés helyével van gond: nem szabadott volna ilyen közel tenni őket a házhoz.

A polgármesteri hivatal illetékesétől megtudtuk: lakossági jelzés alapján állapították meg a helyszínen, hogy valóban szükséges a fák felágazása, s aztán végeztették el a munkát. Megtudtuk: a hivatal a hasonló esetekben védi „a zöldet”, igyekszik minél több fát megmenteni a kivágástól, ezért inkább azzal vádolják őket, hogy nem avatkoznak be eléggé a természet dolgába.

A kertvárosi Göcseji-Pataki Ferenc utcában például ez a helyzet. Az itt élő Bocskor Jánosnét decemberben odahaza stroke érte, s a fia által riasztott mentő csak hosszú percek alatt találta meg a házat, miután a mellette álló fák eltakarják annak számát.

– Nagyon megijedtem az eset kapcsán, hiszen egy ilyen rosszullétnél minden perc számít – mondta Bocskor Jánosné. – A szakszerű ellátásnak hála nem lett nagyobb baj, de bármelyik lakótársunk kerülhet hasonló helyzetbe.


Fia, Bocskor András meséli, hogy a fák kérdése már négy éve napirenden van a házban, hiszen a növények nem csak eltakarnak, de a járdán közlekedőket is zavarják.

– Sokszor az ismerősök is alig találnak ide hozzánk, ki kell jönnünk eléjük az utcára, hogy kiderüljön, melyik házban lakunk – mondta, majd hozzáfűzte: már többször, sikertelenül próbálták elérni, hogy ritkítsák meg, vagy vágják ki a fákat.

– A házszám láthatóságának biztosítása a tulajdonos ház feladata – mondta dr. Kovács Éva, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezetője. – A lakók a társasház közgyűlésén szabályosan meghozott határozattal, illetve egyhangú kérelemmel kérhetik hatósági eljárás lefolytatását a közterületen lévő fák kivágása érdekében. Az erre irányuló kérelmet a közös képviselőnek kell benyújtania az önkormányzat műszaki osztályán.

Az osztályvezető hozzáfűzte, hogy a kérelmet hivataluk továbbítja az illetékes hatóságnak. Mint mondta, ha a szakemberek megállapítják, hogy a kérdéses fákat egészség-, illetve balesetvédelmi okokból kell kivágni, az azzal járó költségeket a társasháznak nem kell megtérítenie, egyéb esetben azonban – egy hatósági határozat alapján – a felmerülő kiadások a lakóközösséget terhelik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!