Hírek

2011.01.25. 06:29

Lehet polgármester a hivatásos tűzoltó

Sem a társadalmi megbízatású polgármesteri tisztségétől, sem tűzoltói állásától nem kell megválnia a vaspöri Kalamár Szabolcsnak a Belügyminisztérium legutóbbi állásfoglalása szerint.

Szabó Judit

Kalamár Szabolcsot ősszel választották Vaspör polgármesterévé. Amint megírtuk, a jogszabályokból nem derült ki egyértelműen, hogy új tisztsége és hivatásos tűzoltói jogviszonya összeférhetetlen-e. Egy szeptemberi, a választásokra készült belügyminisztériumi és közigazgatási minisztériumi jogértelmezés szerint igen, az önkormányzati törvény és a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény alapján.

Egy három hónappal későbbi BM állásfoglalás szerint viszont nem áll fenn az összeférhetetlenség. Ez a dokumentum az említett két törvényen kívül a jogforrási hierarchia csúcsán lévő alkotmányt is vizsgálta, amely nem kezeli rendvédelmi szervként a tűzoltóságot, ezért nem tartja összeférhetetlennek a két feladatot.

A közigazgatási hivatal és jogutódja, a kormányhivatal az utóbbi irat alapján tudomásul vette a jelen helyzetet, így Kalamár Szabolcs mindkét pozíciójában tovább folytathatja munkáját.



Kapcsolódó cikkünk:
Lehet-e polgármester a tűzoltó? (2010. október 21.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!