Hírek

2011.01.13. 18:57

Kívülről majdnem kész a főposta Zalaegerszegen (képgalériával)

A vége felé közelednek a főposta rekonstrukciójának külső építészeti munkálatai Zalaegerszegen. A teljes beruházást február végéig kell befejeznie a kivitelezőnek.

Szabó Judit

A zalaegerszegi főposta felújítása tavaly szeptemberben kezdődött. A Magyar Posta Zrt. már évekkel ezelőtt el akarta indítani a beruházást, de a munkakezdés alapvető feltétele volt a kézbesítési tevékenység áthelyezése. Az új kézbesítő központot 2009 tavaszán Kaszaházán alakították ki. A postahivatal ezután, 2009 novemberében átköltözött ideiglenes helyére, a Rákóczi útra, de még majdnem egy teljes évet kellett várni a felújításának megkezdésére. A Magyar Posta Zrt. tájékoztatása szerint ennek az első közbeszerzési eljárás eredménytelensége volt az oka. A munkák végül tavaly ősszel kezdődtek el.


Az 1926-ben épült, helyileg védett épület külső részén csak a legszükségesebb felújításokat végzik el, áthelyezik ugyanakkor a főbejáratot a Széchenyi tér és a Berzsenyi utca sarkáról a Széchenyi tér felőli oldalra. Erre az épület akadálymentesítése miatt van szükség, a mozgáskorlátozottak emelővel juthatnak majd be a hivatalba. A régi, jellegzetes bejáratot nem építik át, legalábbis a külső megjelenésén nem változtatnak, a funkcióján viszont igen: a szélfogóban külső postafiókokat helyeznek el.

A közel 343 millió forintos beruházás költségeinek döntő részét a belső munkálatokra fordítják, egyebek mellett az új, nyitott pultos ügyféltér kialakítására, valamint informatikai és biztonságtechnikai fejlesztésekre. Hüse Marianna, a Magyar Posta Zrt. szóvivője közölte: a veszprémi Vemévszer Kft. kivitelezésében zajló külső építési munkák a vége felé közelednek, hamarosan a belső tér kialakítása következik. Itt elhelyeznek egy postaboltot is, továbbá kialakítják az ügyfélhívó rendszert. A rekonstrukciót a szerződés szerint február 28-ig kell elvégezni.


A beruházás jelenlegi állása alapján tartható a határidő – tudatta a szóvivő. A fejlesztés zárásaként, februárban a postához tartozó Ispotály utcai udvart is átalakítják: a területet bekerítik, az udvar felszínét leburkolják, és elbontják azt a melléképületet, ahol régen hírlapokra fizethettünk elő. 

A főposta forgalma 40 százalékkal visszaesett miután elköltözött a Széchenyi térről ideiglenes helyére, a Rákóczi útra. Többen keresik fel viszont a kisebb hivatalokat, főleg a vasútállomás mellettit. A zrt.-nél bíznak benne, hogy a főposta ismét a régi eredményeket produkálja a visszaköltözés után. 



Korábbi cikkeinket a témában megtalálja a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!