Hírek

2011.01.28. 06:29

Kevesen maradnak: megkétszereződött a külföldre távozó orvosok száma

Országosan 1111 orvos mellett még több száz fogorvos, gyógyszerész, műtős és ápoló kért külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt tavaly.

zaol.hu

 - Nemrég név szerint engem keresett meg egy németországi klinika megbízásából a fejvadász cég. Ha fiatalabb lettem volna, talán nem mondok nemet az ajánlatukra: több ezer eurós fizetés, és a családomat is vihettem volna - mondta el dr. Császár Tamás, a Zala Megyei Kórház krónikus belgyógyászatának osztályvezető orvosa. - Nagy baj, hogy sok fiatal orvos külföldön vállal munkát, mert nincsen utánpótlás. Pár év múlva nyugdíjba megyek és nincs, akinek átadhatnám azt a tudást, amit geriáter szakorvosként összegyűjtöttem.

Az igénylők legnagyobb része a húszas évei közepén jár.

A tapasztalatok szerint nem minden kérvényező vállal valóban munkát külföldön: egy részük itthon marad. Ezt erősítette meg dr. Csidei Irén, a Zala Megyei Kórház főigazgatója is.

- Ezért csalósak ezek a számok. Ám általánosságban elmondható, orvos- és személyzethiánnyal küszködik a legtöbb kórház. De azt nem tudnám megmondani, előbbiek vagy utóbbiak mennek ki külföldre nagyobb számban.

A főigazgató még elmondta, konkrétan egy esetről tud, amikor a Zala Megyei Kórházból orvos azért távozott, mert hajón vállalt munkát külföldön. Szerinte náluk egyáltalán nem jellemző az országos tendencia. Az viszont igaz, kevés az orvos.

- Majdnem minden szakterületre hirdettünk meg helyet, érezhető, kevés a munkaerő. Például a 13 rezidensi munkakörre alig 4 főt tudtunk felvenni: a többi kilenc helyre egyszerűen nem jelentkezett senki - mondta el.

 

Szerettük volna megkérdezni egy rezidens véleményét is, miért maradt itthon és miért nem választotta külföldet? A megyei kórház sebészetének rezidense, dr. Péterfi Csaba Botond helyzete különleges. Ő ugyanis erdélyi magyarként Marosvásárhelyen tanulta ki a hivatását, majd ezután először Budapesten, majd Zalaegerszegen telepedett le.

- Én is a jobb lehetőségeket választottam, így elhagytam az otthonomat. Nem csalódtam a Zala Megyei Kórházban, jól érzem itt magam, a családom pedig a városban. Megértem azokat a kollégákat, akik nem elégszenek meg azzal a fizetéssel, amely ügyelettel együtt alig éri el a hat számjegyet.

A külföldi munkavállalással kapcsolatosan nemcsak a magas fizetés a pozitívum, hanem az is, egy nyugati kórházban talán többet tanulhat az ember. Úgy emlékszik, az erdélyi egyetemen végzettek közel 80 százaléka a diploma kézhezvételétől számított kis időn belül továbbállt, bár aző évfolyamán már némileg mérséklődött ez az arány.

 


Fôleg Angliába
Az ápolók esetében több a nô, az orvosoknál pedig a férfiak száma magasabb. A legtöbb igénylő általános orvos, de nagy számban volt köztük aneszteziológus, belgyógyász és sebész is. A célország főleg Anglia, Németország és Svédország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!