Hírek

2010.12.09. 16:08

Győzött a népakarat! Nem kell fekvőrendőr

Mi indokolja, hogy valamely útszakaszra fekvőrendőrt telepítsen az útszakasz kezelője, majd később ugyanonnan felszedje azt? A minap éppen a szabadhegyi városrészben történt ilyen eset Nagykanizsán.

Sámel József

A szabadhegyi városrészben a héten felszedtek egy olyan fekvőrendőrt a VIA Kanizsa Kht. dolgozói, melyet alig egy hónapja telepítettek. A művelet óta az egyik családi ház udvarába folyamatosan ömlik be a víz a közterületről. Kíváncsiak voltunk mi indokolta a fekvőrendőr elbontását?

Gáspár András, a VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk: Nagykanizsán kizárólag a lakó- és pihenőövezetben telepítenek fekvőrendőrt, de csak akkor, ha erre lakossági igény mutatkozik. A lakó- és pihenő övezetekben ugyanis maximum 20 kilométer sebességgel lehetne közlekedni, s ha ezt a szabályt mindenki betartaná, nem is lenne szükség egyéb forgalomlassító eszközre.


– Többször előfordult olyan eset, hogy korábban egy lakóközösség kérte a fekvőrendőr kihelyezését, majd pár év elteltével már szükségtelennek ítélték a forgalomlassító eszközt – mondta Gáspár András. – Ilyen esetekben természetesen figyelembe vesszük a közakaratot, ám ahonnét egyszer felszedtük a fekvőrendőrt, később már nem telepítjük újra. A szabadhegyi eset egyedinek számít, ott ugyanis nem annyira a forgalom lassítása volt a cél, hanem a Pásztor utcából érkező csapadék elterelését szolgálta a fekvőrendőr. Mivel lakossági kérés volt ennek megszüntetése, fel is szedtük, ám ezáltal az egyik családi ház udvarára folyik az esővíz. Sajnos a közterületen nem oldható meg a vízelvezető árok kialakítása, ezért csak azt tudjuk felajánlani – ha a tulajdonos is beleegyezik –, hogy a magánterületen alakítunk ki valamilyen védművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!