Hírek

2010.12.01. 18:20

Fillérekért milliókat! Zalában az idén 28 trafólopás történt

Saját életüket kockáztatják, s környezetüket is veszélyeztetik azok a tolvajok, akik idén már 345 transzformátort fosztottak ki az E.ON tizenöt megyére kiterjedő működési területén. Zalában eddig 28 trafólopás történt, az okozott kár 36 millió forint.

Kelemen Valéria

- A rongálások áramszüneteket okoznak, s nem csupána villamosenergia-szolgáltatást, hanem más közművek biztonságos üzemeltetését is veszélyeztetik az elkövetők - szögezte le Varga Ivett, az E.ON Hungária Zrt. sajtóreferense, hozzátéve: így történt ez az idén regisztrált rongálások csaknem harmadánál, pontosan 104 esetben.

Azt már a kisiskolás gyerek is tudja, hogy a villamos berendezések érintése, eltávolítása életveszélyes, ennek dacára mégis sokan kockáztatnak. Akár az életüket is, csupán azért, hogy kibelezzenek egy transzformátort, s megszerezzék, majd eladják a benne lévő réztekercset. Három hónapja például Kisújszálláson ért halálos áramütés egy férfit, miközben megpróbálta eltulajdonítani egy transzformátor alkatrészeit.


- Az E.ON tizenöt megyére kiterjedő szolgáltatási területén 2010-ben eddig 450 millió forintos kárt okoztak a transzformátorokat megrongáló olaj- és színesfémtolvajok - mondta Varga Ivett, aki szerint az elkövetők leggyakrabban a transzformátorokban található réztekercsekre utaznak, s idén is mintegy 35 ezer kilogrammot tulajdonítottak így el. - Általánosságban elmondható, hogy a transzformátorok megrongálásával a tolvajok körülbelül tízszer akkora kárt okoznak, mint amennyiért az elvitt alkatrészeket értékesíteni tudják.

Megtudtuk: egy megrongált transzformátor cseréje  a teljesítményétől függően  átlagosan 1,3 millió forintba kerül, ám a költségeket tovább növelheti, ha a trafóból kiömlött olaj miatt a környezet kármentesítése is szükséges.

- A rongálások megelőzése és felderítése kapcsán a vállalatcsoport szoros együttműködést alakított ki a rendőrséggel és a VPOP-val, s a nyomozók legutóbb a Zalával szomszédos Somogy megyében tartóztattak le egy transzformátorlopásokra specializálódott 13 fős csoportot - folytatta az áramszolgáltató sajtósa. - Zala megyében ebben az évben 28 transzformátorlopási eset történt, melyek közül 9-ben más közüzem működését is veszélyeztették a tolvajok. Például az év elején Bocskán a vízművet, júliusban pedig Becsehelyen a szennyvíz-átemelőt ellátó transzformátort rongálták meg.

Az áramszolgáltató cégnél a napi rutinfeladatok részét képezik a rongálások, lopások révén keletkezett hibák kijavítása, melyre éves szinten 500 millió forintot kénytelen költeni a vállalat. 
 
- Egy hiba a valós életben előre megtervezett protokoll szerinti cselekvéssort indít el - vázolta a hátteret Varga Ivett. - A rendszer automatikusan megkísérli életre kelteni a meghibásodott hálózatszakaszt  hátha csak egy madár vagy faág okozott átmeneti zárlatot , majd az üzemirányító mérnökök beavatkozása következik, akiknek 5 percük van reagálni egy új hibára. Elektronikus hálózatfelügyeleti rendszerrel határozzák meg, mely szakaszon történt a hiba, s van-e lehetőség a még működő hálózatról ellátni a kieső rendszer egy részét. Ezután a szerelők jönnek, akik a laptopjukra kapott információk birtokában indulnak a hiba javítására. Terepviszonyoktól és időjárástól függően ez néhány órát is igénybe vehet, hiszen az elektromos hálózat erdőn-mezőn vezet keresztül, s olykor felázott szántóföldek nehezítik a megközelítést.


A réztekercs a célpont
Az idén eddig az E.ON területén 345 transzformátort fosztottak ki
A transzformátorrongálásokkal okozott idei kár megyénkben eddig körülbelül 36 millió forintot tett ki
A huszonnyolc zalai esetben mintegy 3000 kilogramm réztekercset szedtek ki a megrongált trafókból az elkövetők  egy kilogramm réz átvételi ára a MÉH-telepen manapság körülbelül 1200 forint
A tolvajok ebben az esztendőben tízszer akkora kárt okoztak, mint amennyiért a trafókból eltávolított alkatrészeket értékesíthették

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!