Hírek

2010.11.18. 14:54

Több milliárd a hosszú várólistáért

Összesen 2,7 milliárd forinthoz jutnak azok a kórházak, ahol a leghosszabbak a műtéti várólisták; az egyes intézmények az elvégzett beavatkozások arányában részesülnek az összegből - tájékoztatta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága csütörtökön az MTI-t.

MTI


A pénzt elsősorban azok az intézmények kapják, ahol szívkatéterezést és nyitott szívműtéteket, valamint csípő- és térdprotézis-beültetéseket végeznek. A tárca úgy véli, az összegnek köszönhetően jelentősen rövidülhetnek a várólisták ezeken a területeken.
   
A tájékoztatás szerint az egyes kórházak az elvégzett beavatkozások arányában részesülnek az összegből. A pénz annak a 27,5 milliárd forintnak a tíz százaléka, amely az Egészségbiztosítási Alap 2007-2008-as maradványa.
   
Az államtitkárság kiemelte: az egészségbiztosítási pénztár a műtéti esetszámok alakulását, míg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a támogatás jogszerű felhasználását folyamatosan ellenőrizni majd, és amennyiben szabálytalanságot észlelnek, a szolgáltatónak vissza kell fizetnie a kapott összeget.
 Korábban az egészségügyi államtitkárság azt közölte, hogy a egészségbiztosító december első felében - differenciáltan és különböző kritériumok alapján - utalja át az E-Alap maradványát, összesen 27,5 milliárd forintot egyes egészségügyi intézményeknek. Az összeg elosztásáról szóló előterjesztést november 24-én tárgyalja a kormány.

Ezek is érdekelhetik