Hírek

2010.11.29. 06:00

Szép Zalában születtem...

Fogadjunk egy liter borban, hogy gyerek van a menyasszonyban! - kurjantotta el magát a vőfély, amire naná, hogy harsány kacagás volt a válasz.

Horváth-Balogh Attila

 

- A Szép Zalában születtem című pályázatot hagyományosan tavasszal hirdettük meg, a pályázók felkészültek műsoraikkal, melyeket most bemutathattak a szakértő zsűrinek is - mondta Konczér Katalin, a Zala Megyei Közművelődési Intézmény igazgatója. - A produkciók témaköre rendkívül széles, az ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó népszokások megjelenítésétől a falucsúfolókon, paraszti munkafolyamatokon át az olyan társadalmi események feldolgozásáig terjed, mint például a tsz-szervezés.

Konczér Katalin jelezte: az értékmentő kezdeményezést évek óta segíti a Zala Megyei Közgyűlés, a megyei múzeumok igazgatósága, a levéltár és a Deák Ferenc Megyei Könyvtár, most pedig csatlakozott hozzá a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház is.

 

A murakeresztúri Rozmaring Asszonykórus kukoricafosztást mutatott be a nagyérdeműnek. A jelenlegi felállásban 10 éve együtt dolgozó csapat tagjai maguk is gyűjtötték a tréfás rigmusok egy részét - mást pedig apáiktól, anyáiktól hallottak.

- Amikor eldől, hogy mit mutatunk be, egyfajta kutatómunka indul - magyarázta a kórus vezetője, Molnár Józsefné. - Olyankor elkezd mindenki a maga környezetében kérdezősködni, s amit hallunk, abból építkezünk. Innét tudjuk: régebben úgy zajlott a kukoricafosztás, hogy közben tréfálkoztak, mulatoztak az emberek - ezt szerettük volna megmutatni.

A Letenyéért Közéleti Egyesület ugyancsak tréfás lakodalmi szokásokat hozott a határ menti kisvárosból. Ráczné Lánczok Zsuzsanna, a szerveződés elnöke elmondta: történetük a hatvanas években játszódik, s az egyesület tagjai nem kis pikantériával adták elő.

Mint kiderült, sajnos, egyre ritkábban, de azért a vaskos tréfák még ma is el-elcsattannak a letenyei lakodalmak némelyikében...

A dr. Kostyál László, Kiss Gábor, Káli Csaba és Tompagábor Kornél összetételû zsûri döntése alapján kategóriagyőztesek lettek: Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület, Letenyéért Közéleti Egyesület, Vajda József Népdalköri Egyesület (Gellénháza), Rozmaring Asszonykórus (Murakeresztúr), Kishottói Népdalkör. Második helyezést értek el: Bodzavirág Népdalkör (Alsópáhok), Zalaszentiváni Tőzike Népdalkör, a Söjtöri Népdalkör Egyesület, a Vadvirág Népdalkör (Németfalu), valamint a Kerti Sándor Kulturális Egyesület (Tornyiszentmiklós). Harmadik helyet érdemelt ki a Bokréta Népdalkör (Bókaháza) és a Szentjánosbogarak Irodalmi Színpad. Különdíjat kapott a Nagykutasi Népdalkör.

Ezek is érdekelhetik