Hírek

2010.11.03. 07:20

Kőkemény a hotelek közötti árverseny

Csak Nyugat-Dunántúlon és Közép-Magyarországon nőtt az idegenforgalom az idei évben, az ország többi régiójában csökkenés tapasztalható, olvasható a KSH jelentésében.

Szabó Judit

A Központi Statisztikai Hivatal nemrég tette közzé a Nyugat-Dunántúl idegenforgalmáról szóló legfrissebb jelentését, melyben a 2010. januártól augusztusig terjedő időszakot elemzi az egy évvel ezelőtti tendenciákhoz viszonyítva. Régiónk szálláshelyeit 939 ezer vendég kereste fel ebben az időszakban közel hárommillió éjszakára. Miközben országos szinten stagnál a kereskedelmi szálláshelyek forgalma, Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon növekedés, a többi régióban csökkenés tapasztalható. A Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye alkotta régiónk vendégforgalmát 5, a vendégéjszakák számát 6,8 százalékos bővülés jellemzi.

A térség turizmusából kiemelkedik Zala megye, többen keresik fel, mint a másik két megyét. A legkedveltebb úti cél Hévíz. Az üdülőváros a régióban eltöltött vendégéjszakák több mint ötödét tudhatja magáénak. Zalakaros a negyedik legfelkapottabb üdülőhely Hévíz, Bük és Sopron után (a grafikáról leolvasható, hogy a három megye leglátogatottabb települései milyen arányban részesednek a vendégéjszakákból). Míg Hévíz forgalma az átlagosnál kisebb mértékben nőtt egy év alatt, Zalakaros számottevő bővülést könyvelhetett el.


- Van élet Zalakaroson, de kevesebbet költenek a vendégek, mint régebben. Sok mindenen takarékoskodnak, nem jelentkeznek be annyian masszázsra, mint korábban, kevesebben vesznek igénybe szépségipari szolgáltatásokat a szállodában - árnyalta a képet Czimondor Nándor, a zalakarosi MenDan Aparthotel szállodaigazgatója. - A férőhelyek kihasználtságával kapcsolatban nincs okunk panaszra, idén eddig ötvennyolc százalékos volt, és a vendégek tartózkodási ideje sem rövidült. A bevételeink azonban csökkentek. Ebben nemcsak az játszott szerepet, hogy a vendégek visszafogták a kiadásaikat, hanem az is, hogy kőkemény árversenybe kényszerültek a szállodák.

A hotel vezetője ennek ellenére optimista, ami a gazdasági-pénzügyi válságból való kilábalást illeti.

- Egyre többen érdeklődnek a szolgáltatásaink iránt, s azt halljuk a német és osztrák vendégeinktől, hogy náluk már látni a kiutat a válságból. Mi is tapasztaljuk, hogy ismét van igény konferenciákra, céges rendezvényekre. Elsőként ezeknek az eltűnését tapasztaltuk meg 2008-ban a válság jelei közül - emlékezett vissza az igazgató.


A régióban továbbra is jellemző, hogy a vendégek döntő többsége a szállodákat választja a kereskedelmi szálláshelyek közül, ezen belül a három- vagy négycsillagos gyógy- és wellness-hoteleket. A pihenni érkezők többsége, több mint 60 százaléka magyar. A külföldiek közül továbbra is a németek és osztrákok túlsúlya jellemző összességében. Míg azonban Győr-Moson-Sopron megyébe a németek és osztrákok után román vendégek érkeznek a legnagyobb számban, Vasban a csehek, Zalában pedig az oroszok állnak a harmadik helyen. A turizmus bevételeit tekintve a KSH számadatai egybecsengenek a zalakarosi szállodaigazgató által elmondottakkal. Bár régiós szinten közel 3 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek bevétele (a vizsgált időszakban közel 33 milliárd forintra), megyénkben 3,7 százalékos csökkenést könyveltek el.


ÜDÜLÉSI CSEKKEKKEL
A nyugat-dunántúli régióba látogató belföldi vendégek a bruttó szállásdíjuk csaknem felét (46,4%-át) üdülési csekkel fedezték az idei év első nyolc hónapjában. A szállásadóknál 3,7 milliárd forint értékű csekket hagytak. Ez az összeget tekintve némileg elmarad a tavalyi év hasonló időszakához képest, a belföldi vendégeken belül azonban nőtt azoknak az aránya, akik így fizettek. A beváltott csekkek több mint felét Zala megyében használták fel, 1,9 milliárd forint értékben.


Barangoljon TURIZMUS dossziénk cikkei között! KLIKK IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!