Hírek

2010.11.30. 18:56

Áradás Liszón: most megúszták!

Amilyen váratlanul jött, ugyanolyan hirtelen le is vonult az ár a falu területeiről. A települést védő záportározó alaposan feltöltődött az esőzések hatására, a nagyobb bajtól meg is óvta Liszót, ám a Szaplányosi-árok továbbra is tisztításra vár.

Szalabán Attila

Nem sokkal marad el a liszói záportározó vízszintje a mérce tetejétől: a térség vízgyűjtő csomópontjában fekvő tó szinte megtelt a hét végi heves esőzések hatására. Zsilipje természetesen nyitva, a sáros lé nagy erővel zúdul bele a Liszói-patakba – mely most már el bírja vezetni a hétfő reggelihez képest jelentősen csökkent mennyiségű vizet. A Gyékényesre vezető főút mentén azonban tavak alakultak ki, jelezve: ott megreked a patak hordaléka, és visszaduzzasztja a vizet.

A faluban immár normalizálódott az élet, az emberek szokásos tennivalóikat végezték kedden. Buni Józsefné például a tyúkjait etette, amikor meglátogattuk. Az asszony házát, főként a hozzá csatlakozó udvari melléképületeket kedden komoly mértékben veszélyeztette az ár. A védekezés nyomai még láthatók, a kazánt, az ólakat, nyári konyhát védő homokzsáktorlaszt egyelőre háborítatlanul hagyta a ház tulajdonosa.



Képgaléria: áradás Liszón - KLIKK IDE!


– Reggel vettem észre, hogy egyre magasabb a víz, hamar ellepi az egész udvart – mondta Buni Józsefné. – Telefonáltam a fiamnak és a vőmnek, hármasban raktuk a homokzsákokat a gazdasági épületek köré, hogy ne törjön be az ár. Szerencsére sikerült, így nem ment tönkre a kazán sem.

A faluban szerencsére nem okozott túl nagy kárt a sáros áradat, ám veszteségeket szenvedtek a liszóiak, így az önkormányzat is. A medréből kilépő patak például megrongálta az épülő esővíz-elvezető rendszert, így annak keddre kitűzött műszaki átadását el is kellett halasztani.

– Kérdés, hogy mindezt ki téríti meg nekünk, hiszen nem önkormányzati tulajdonról van szó, tehát vis maior alapból elvileg nem igényelhető pénz rá – jelezte Novák Csaba polgármester. – Lelkileg fel vagyunk készülve arra is, hogy jön a következő ár, hiszen a meteorológia újabb havazásokat és esőzéseket ígér. Bizakodunk mindenesetre abban, hogy a csapadék szintje megmarad 8-10 milliméter környékén, és nem esik hirtelen 50, mint a hét végén.


A polgármester rámutatott: a liszói záportározó tökéletesen látta el a feladatát, hiszen megtartotta az esővizet, és csak annyit engedett tovább, amennyire a zsilipet és a túlfolyót méretezték. Ezt a mennyiséget pedig a Liszói-patak könnyedén le tudná vezetni. A problémák oka az, hogy az állami tulajdonú meder nincs karbantartva, bokrok nőttek benne, így a víz visszatorlódik, és más út híján a lakott területek felé ömlik.

– Megismételtük ősszel már elküldött levelünket Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár úrnak, és sürgős intézkedést kértünk az elmaradt állami munkálatok elvégzése érdekében – mondta Novák Csaba. – Amennyiben ez gyorsan megtörténik, a tározó és a kitisztított patakmeder végre teljesen megvédené falunkat az elöntéstől.  



Kapcsolódó cikkünk:
Havazás: homokzsákokkal védekeznek Liszón (frissítve, fotókkal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!