Hírek

2010.11.23. 07:04

A püspök megáldotta a restaurált nagytemplomot (fotókkal)

Mintegy nyolc és fél évnyi restaurálás után újra teljes szépségében várja a híveket, látogatókat a zalaegerszegi Mária Magdolna Plébániatemplom: a felújított belső teret vasárnap áldotta meg a megyés püspök.

Horváth A. Attila

Bár a 18. századi, barokk stílusú műemlék épület teljes renoválása még nem ért véget, a munkálatok nagyja ezzel lezárult: nyolc ütemben több mint ezer négyzetméternyi Cimbal-freskót állítottak helyre a szakemberek, megszépítve, kivilágosítva a teret.

- 1998 novemberében kezdődött a templom külső felújítása, előbb a két torony, majd a tetőszerkezet készült el. Akkor meg kellett tartani az eredeti zsindelyeket, ám utóbb kiderült, hogy ez beázáshoz vezet, ezért idén tavaszra teljesen új tetőcserepeket kapott a templom. A külső egyébként 2001 őszére készült el vakolással, festéssel, lábazattal együtt, s ezután kezdődhetett a freskók restaurálása - idézte fel a munka kezdetét Stróber László esperesplébános, aki egyházi vezetőként szervezte, szervezi a templomfelújítást.


A restaurálást Lehrbaum Gábor indította el, ő készítette a terveket is, majd 2003-tól Gyöpös Miklós, Gyöpös Viktória és Szűcs Gergely végezte az olykor sziszifuszi munkát: nemcsak a beázások okozta károkat kellett javítaniuk, hanem a ráfestésektől, korábbi javításoktól is meg kellett szabadítaniuk a hatalmas felületeket. Utoljára a kórus melletti boltozattal készültek el a szakemberek. Érdekesség, hogy jóval időigényesebb munka várt rájuk, mint a képek alkotójára: Johann Ignaz Cimbal bécsi festőművész 1769-től 1771-ig dolgozott a freskókon, persze nyilvánvalóan nem egyedül.

A sérült kövezetet is kicserélték nemrég; mint Stróber Lászlótól megtudtuk, ugyanabból a németországi bányából származnak a lapok, ahonnan 250 éve az eredetieket hozatták a templom építői. Emellett felújították a padokat, a közeljövő tervei között pedig a szószék feletti boltozatrész, a mellékoltár-lábazat és a főoltár renoválása szerepel még.

A vasárnapi ünnepségen a megyés püspök megáldotta a Németh János keramikusművész készítette keresztutat is.


Dr. Veres András szombathelyi megyés püspökkel és dr. Konkoly István nyugalmazott püspökkel közösen 18 pap koncelebrálta a vasárnap délutáni szentmisét a nagytemplomban. A telt házas ünnepségen Veres püspök váratlan bejelentést tett: a Vasvár– Szombathelyi Székeskáptalan kanonokjává nevezte ki Stróber László esperesplébánost (a káptalan a püspök mellett működő testület). László atya érdeklődésünkre elmondta: úgy érzi, a kinevezés az egész plébániának szól. – Megtisztelő a cím, de akik ismernek, tudják, sosem volt olyan vágyam, hogy kitüntetéssel ismerjék el a munkámat. Nem változom meg, miként eddig, ezután is „Laci atya” maradok a híveknek – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!