Hírek

2010.10.22. 15:47

További 66 háborús lövedéket találtak Nagykanizsán (frissítve)

Két nap alatt közel 150 darab második világháborús robbanótestet találtak tűzszerészek Nagykanizsán, az ipari parknál, de a kutatás még nem zárult le - tájékoztatott a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken.

MTI

Még csütörtökön délelőtt érkezett bejelentés a nagykanizsai rendőrkapitányságra, hogy a régi 7-es út mellett, az egykori Gábor Áron laktanya - a jelenlegi ipari park - kerítésénél földmunka közben egy vélhetően második világháborús aknagránátot találtak. A rendőrök emiatt lezárták a lakott területet nem érintő helyszínt és értesítették a Magyar Honvédség Tűzszerész Szolgálatát. A tűzszerészek a csütörtök délelőtt megkezdett mentesítés során előbb nyolc, délutánra pedig több mint 80 darab, valószínűleg a második világháborúból származó robbanótestet találtak. Ezeket megsemmisítésre elszállították a helyszínről.
   
Csizmazia Péter sajtóügyeletes elmondta: a tűzszerészek pénteken további 66 darab lövedéket találtak, amelyeket megsemmisítésre szintén elszállították a nap folyamán.
   
Miután valószínűsíthető, hogy további robbanótestek is találhatók a környéken, ezért hétfőn folytatódik a kutatás, addig a nagykanizsai önkormányzat gondoskodik a terület őrzéséről.



Csütörtök délutáni beszámolónk:
Több mint 80 robbanótestet találtak Nagykanizsán

Több mint 80 gránátot találtak csütörtökön a tűzszerészek Nagykanizsán, a volt Gábor Áron laktanya közelében. Az első robbanótestet egy munkagép fordította ki, mely a területen ásott.

A kanizsai rendőrkapitányságra délelőtt fél tíz tájban érkezett a bejelentés, miszerint gránátot fordított ki egy földmunkagép a volt Gábor Áron laktanya, ma már ipari park kerítésének közvetlen közelében. Mint kiderült: a területen egy műsorszolgáltató cég éppen kábeleket fektetett, amikor a markoló kifordította a tüzérségi lövedéket.

A rendőrség rövid időn belül lezárta a régi 7-es utat, majd a forgalmat is elterelték. A bejelentést után egy órával a Magyar Honvédség Tűzszerész Szolgálata is megérkezett a helyszínre, majd  elkezdték a mentesítést. A pár négyzetméteres terület feltárása nem várt eredményt hozott, hiszen a tűzszerészek nem egy, hanem több mint 80 robbanótestet találtak.


A szakszolgálat délután el is szállította a lövedékeket megsemmisíteni, ám ezzel még nem ért véget a kutatás. A területet kordonnal kerítették körbe, az éjszaka során pedig a közterület-felügyelet munkatársai őrzik a környéket. A feltárást és a mentesítést péntek reggel folytatják a tűzszerészek.

Mint azt Salamon Róbert, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a lakosság egy percig sem volt veszélyben, kitelepíteni csak a közelben lévő autómosó dolgozóit kellett.

- Sok lövedék került elő, valószínűleg második világháborús aknavető gránátok lehettek, legalábbis erre tippeltek a tűzszerészek - mesélte Fenyves Jenő, az ipari parkot üzemeltető Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. műszaki referense, aki mint mondta: két fényképet is tudott készíteni a lövedékekről.  A robbanótestek egy része fémdobozban volt, nem kizárt, hogy annak idején valaki elásta a gránátokat.  A tűzszerészek azon is gondolkodtak, hogy az ipari park területén hatástalanítják a lövedékeket, ám végül elvetették az ötletet, s magukkal vitták a robbanótesteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!