Hírek

2010.10.03. 05:00

Önkormányzati választás 2010 - Nem felhőtlen az öröm a zalai faluban

Helyhatósági választásokat tartanak vasárnap Magyarországon. Zalában a legnagyobb városban, a megyeszékhelyen, s a legkisebb faluban, Iborfián tájékozódtunk az előkészületekről, Nagykanizsán pedig felkerestük az egyik legkorábban kelő szavazót.

MTI

Zalaegerszegen vasárnap 49.714 választópolgár járulhat az urnákhoz  köztük 16 fő igazolással. A cigány kisebbségi önkormányzati választáson 446-an adhatják le voksaikat. A megyeszékhelyen augusztus óta zajlik a helyhatósági választás igazgatási és informatikai előkészítése, tudtuk meg dr. Kovács Gábor jegyzőtől, az iroda vezetőjétől. A választás lebonyolításában a hivatali dolgozókkal, valamint a szavazatszámláló bizottsági tagokkal és póttagokkal együtt közel ötszázan vesznek részt. A szavazatszámláló bizottságok választott tagjai tiszteletdíjat kapnak a munkájukért, 15 ezer forintot, a pártdelegáltak nem. Bár ezúttal kevesebb önkormányzati képviselő kerülhet a közgyűlésbe, mint négy éve, a szavazókörök száma változatlan maradt, a választások lebonyolításán tehát ugyanannyian dolgoznak, mint legutóbb. A pedagógus végzettségű, társasházi közös képviselőként dolgozó Horváthné Csanda Katalin szavazatszámláló bizottsági elnökként az Eötvös iskolában, a 40. szavazókörben várja a választópolgárokat.

-  Eddig is szívesen vállaltam közfeladatot, a Kertvárosban élek 27 éve, ismernek az emberek és megbíznak bennem. A választások a mi szavazókörünkben mindig rendben zajlottak, bár néha előfordulnak kisebb viták, főleg akkor, amikor a választópolgárok teljesíthetetlen kéréssel fordulnak hozzánk. Ahogy annak idején Mádl Ferencet se engedték szavazni a lakcímet igazoló okmánya nélkül, mi se tehetjük ezt meg, és a lejárt személyit se fogadhatjuk el. Gyakran fordulnak hozzánk az idősek azzal, hogy húzzuk be helyettük az ikszet, mert nem látnak jól vagy remeg a kezük, de erre is nemet kell mondanunk.


A megyeszékhelyen nem jellemző, hogy direkt érvénytelen szavazatot adnak le a választópolgárok, vagy a szavazólapon üzennek a hatalomnak. Horváthné Csanda Katalin olyan esetre emlékszik vissza, hogy a választó senkit se jelölt be, csak azt írta a lapra, hogy Mit akartok?, más pedig összetépte az ívet.
 
Zalaegerszegen az általános és a kisebbségi választások személyi kiadásai mintegy ötmillió forintra rúgnak, dologi kiadásokra pedig körülbelül hatmillió forintot költenek. A költségeket teljes egészében az államkasszából fizetik.
A kampánycsend szabályai módosultak,szombaton még lehetett korteskedni, vasárnap nulla órától viszont már tilos.
- Figyelmet fordítunk arra, hogy a szavazóhelyiségekben, illetve azok előterében ne legyenek jelöltekre, illetve jelőszervezetekre utaló plakátok, információk, amelyek befolyásolhatják a választópolgárok döntését  említette dr. Kovács Gábor.

Kiss Istvánné immár hosszú évek óta elsőként szavaz a választás napján Nagykanizsán. Ha esik, ha fúj, reggel 5 órakor útra kel. Igaz, nem önszántából teszi... A palini településrész általános iskolájában takarítóként dolgozó asszony nyitja kora reggel az épületet, mely két szavazókörnek is helyet ad. Nem volt ez másként vasárnap sem. 
- Reggel 4-kor kelek, s 5-re jövök -  magyarázta Kiss Istvánné. - Mindig már péntek este kitakarítok, bezárom a főbejáratot, aztán ide már senki nem jöhet be, amíg a szavazás napján reggel ki nem nyitom. Bár a voksolás reggel 6 órakor kezdődik, fontos, hogy kicsivel korábban érkezzek, így még egy utolsó pillantást vethetek a helyiségek tisztaságára, s akkor hozzák a szavazólapokat is. Mivel én vagyok az első vendég, ráadásul rendszeres szavazó, az én szavazatommal hitelesítik az urnát.

Persze, meglenne az elsőség lelket melengető érzése nélkül is, mondja, de akkor már nem kell visszajönnie még egyszer, s nyugodtan teheti a dolgát otthon. És immár 8. éve reggelente elkíséri lánya is, aki édesanyja mögött a második dobogós helyre tarthat igényt. Amúgy tapasztalatai szerint ilyen hajnali órán csak nagyon kevesen gondolkodnak arról, hogy döntésükkel kit ültessenek a polgármesteri, vagy a képviselői székbe. Általában azok szoktak előbb érkezni, akik minél gyorsabban le akarják tudni eme penzumot, hogy aztán mehessenek a hegyi birtokra, a szőlőbe. Egyébként a szavazókör tisztasága fontos dolog, tudtuk meg. Igaz, dicsőség nem nagyon jár érte, az embereknek természetes, ha rend van. Ellenben a koszt biztosan szóvá tennék. De ilyenre eddig még nem volt példa.

Iborfián nem felhőtlen az öröm a választás miatt. Nem mintha bajuk lenne a voksolással, ám ennek kapcsán mindig nagyobb médiafigyelem vetül rájuk. Lévén a megye legkisebb települése és az országban se sok másik előzi meg őket. Úgy tapasztalták, hogy a rosszakaratú idegenek érdeklődését is mindig felkelti ez az információ, mert egy-egy ilyen híradás után rendre előfordulnak náluk lopások. Ezért most már erre is igyekeznek felkészülni.
 


Az augusztus eleji adatok szerint 12 választásra jogosult polgár élt a gyönyörű lankák között megbújó településen.
Azt már a gellénházi körjegyzőségen tudjuk meg, hogy ez a szám eggyel megnőtt, köszönhetően annak is, három fiatal beköltözött nemrég. A gyermekek nélküli faluban pedig már arról is hírt kaptunk, hogy az állandó lakosok mellett további kettővel gyarapodott azok száma, akik vasárnap itt voksolnak. Utóbbiak ideiglenes lakói a falunak, de itt kívánnak élni a szavazati jogukkal.
 
A Zalaegerszegtől 20 kilométerre délnyugatra fekvő település 8 millió forintból gazdálkodik, és 200 ezer forint híján minden forintnak megvan a helye, így a kéttagú testületnek és a polgármesternek túl sok mozgástér nem adatik. Ennek ellenére nem volt gond a jelöléssel: a két helyre hárman pályáznak, egyikük eddig is képviselő volt. Ily módon akár ki is cserélődhet a testület, ami viszont nem várható faluvezetésben, hiszen egyetlen jelöltként az eddigi polgármester, Lakatos József indul.  Időközi választáson nyert bizalmat tavaly év elején, amikor elhunyt elődje.
 
Az öttagú szavazatszámláló bizottság megalakítása sem jelentett gondot, tudtuk meg a körjegyzőségen, pedig a számokból látható, nem sokan lesznek Iborfián, akik csak egyszerű szavazóként lépnek majd be vasárnap a faluházban berendezett szavazóhelyiségbe.

 Számok, érdekességek - Lapozzon!









Számok, érdekességek

 
Zala megye településeinek száma a választási eredmények jogerőssé válásával 258-ra nő, mivel Zalaszentgrótról leválik Tekenye; ez utóbbi községben most először választhatnak saját polgármestert és testületet a szavazópolgárok. A megyében összesen 644-en aspirálnak a polgármesteri székekre, közülük 596-an független jelöltek. Zalatárnok vezetésére vállalkoznának a legtöbben (itt mind a 8 jelölt független), 59 településen ugyanakkor nincs kihívója a polgármesterjelöltnek. Salomváron speciális helyzet alakult ki: itt csak polgármestert választhatnak és a megyei listára voksolhatnak a szavazók, a képviselő-testület összetételéről a december 5-ei időközi választáson döntenek.

OLDALTÖRÉS: Számok, érdekességek




























Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!