Hírek

2010.10.27. 16:06

Ne nézz a lézerceruzába! Veszélyes lehet

A lézerceruza nem mesebeli fénykard, ezért birtoklását talán túlzás lenne fegyverviselési engedélyhez kötni. Viszont az eszköz akár a gyártó, akár a felhasználó hibájából lehet veszélyes.

Varga Andor


Az interneten jelent meg a hír: Németországban a lézerceruza forgalmazásának korlátozását fontolgatják, a például tanórai keretek közt mutatópálcaként szolgáló eszközzel ugyanis felelőtlenek repülőgépeket támadtak meg, csak az idén 82 alkalommal. A gépekben persze nem okozhat kárt a lézer, csak a pilótákat vakíthatja el, s ezt követheti baleset. De az eszköz okozhat egészségkárosodást is: Ausztráliában már bevezették a szigorítást vele kapcsolatban, miután egy tizenéves tükörből maradandóan károsította a saját szemét.


- Nem használok ilyen ceruzát, a hagyományos pálcát jobban szeretem, viszont az órákon kísérletezünk lézerrel - mondta Kocsis István, a megyeszékhelyi Kölcsey gimnázium fizikatanára. - Különösebben nem tartom veszélyesnek az eszközeinket, egyszerű biztonsági szabályokat kell csak betartani, de egy-egy ilyen óra után az én szemem is káprázik, érzem, hogy fárad, tehát az elővigyázatosság nyilván indokolt. Úgy gondolom, veszély abból adódhat, hogy a távol-keletről származó lézer tömegcikkekben a fény intenzitása nem ellenőrzött. A másik pedig az emberi tényező: a gyerekekre oda kell figyelni, hogy ne világítsanak egymás szemébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!