Hírek

2010.10.01. 06:14

Muzsikus turnén: csehek látogatását viszonozta a fúvószenekar

Vonyarcvashegy, Balatongyörök - A két község delegációjával tett 3 napos látogatást a csehországi Chotebor településen a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar és a Pelso mazsorettcsoport.

Horányi Árpád

Az együttműködés a határokon átívelő kulturális hídépítés immár több éve tartó programjának keretében jött létre. A társművészetek találkozása szélesedett: képzőművészeti kiállítási cserekapcsolat hozta létre az első találkozást egy évvel ezelőtt.

- Chotebor 50 tagú fúvószenekarát az elmúlt évi szezonzáró ünnepségen fogadta Vonyarcvashegy, az akkori látogatást viszonoztuk most, a Pelso mazsorettcsoporttal együtt, eleget téve a meghívásnak - mondta Kiss Tamás karnagy. - Nagyon kellemes 3 napot töltöttünk a csehországi vendégségben. A látogatásunk együttesen szólt a muzsikáról és a barátságról: a fellépések mellett vendéglátóink gondoskodtak arról, hogy őket, s környezetüket is megismerhessük, elmélyüljön ez a kapcsolat.


A szereplőket elkísérte Kiss László Tibor, Balatongyörök polgármestere, Illésné Major Julianna, a vonyarcvashegyi művelődési ház igazgatója és Németh Lászlóné, a zenekar alapítványi kuratóriumának elnöke.

Naponta egy-egy koncertet adtunk - folytatta a karnagy. - A vendéglátó városban térzenét adtunk, a fogadó társegyüttessel jártunk a megyeszékhelyi Jihlava városban, ahol közös koncertünk is volt, a búcsúzást megelőző napon gálahangversenyt tartottunk Choteborban.

Kiss Tamás elmondta: a kapcsolatok más művészeti ágakkal és a sporttal való kiszélesítéséről is szó esett. Ebben láncszemet alkothat a zenekar és a mazsorettcsoport, hiszen tagjaik közt vannak más művészeti ágakhoz is kötődők, s sportrajongók.


Hamarosan Merchingenben folytatják
A széles körben ápolt külföldi kapcsolatok gyakran teremtenek alkalmat a határainkon túli látogatásokra. Az együttműködések kölcsönösen színesítik a nemzetek muzsikus kultúráját. A zenekar 2 hét múlva a németországi Merchingenbe utazik, az ottani partneregyüttes 75 éves fennállásának jubileumi ünnepségére kapott meghívásnak tesznek eleget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!