Hírek

2010.10.21. 17:03

Lehet-e polgármester a tűzoltó?

Lehet-e polgármester, aki tűzoltó? Az összeférhetetlenségi kérdés is szóba került az alakuló testületi ülésen Vaspörön.

Szabó Judit

Vaspör lakói két polgármesterjelölt közül több mint 67 százalékos arányban Kalamár Szabolcsot választották a falu élére, aki az előző ciklusban önkormányzati képviselőként vett részt a helyi közéletben, főállásban pedig a zalaegerszegi önkormányzati tűzoltóság hivatásos állományú tagja. A két feladatot azonban az önkormányzati törvény (Ötv) értelmében nem láthatja el egyszerre.
Az összeférhetetlenséget az  Ötv  szerint az ok felmerülésétől számított 30 napon belül meg kell szüntetnie. Ő viszont szeretne polgármester maradni, s folytatná tűzoltói munkáját is. Erre  egy másik törvény és gyakorlati példák alapján lát esélyt.

- A választások előtt is tisztában voltam vele, hogy felmerülhet az összeférhetetlenség. A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény azonban nem ezt tiltja. Legalábbis azt nem, hogy a tűzoltók  tiszteletdíjas polgármesterként dolgozzanak. Tudok róla, hogy más megyében két településen is tűzoltó tölti be a polgármesteri tisztséget, az egyik kolléga  a második, a másik  a harmadik ciklusát kezdte meg. Szeretnék tenni a faluért, ahol élek, ezért ha a jogszabályok megengedik, megtartanám a polgármesteri tisztséget a tűzoltói hivatásom mellett. Ha ez nem lehetséges, a rendelkezésre álló 30 napon belül eldöntöm, melyiket választom - nyilatkozta Kalamár Szabolcs, hozzátéve, ő személy szerint nem érti, miért ne lehetne a tűzoltó polgármester. Szerinte más elbírálás alá kellene esnie, mint a fegyvert viselő kollégáknak.

Az önkormányzati törvény egyértelműen kizárja, hogy polgármester lehessen a tűzoltó. A vaspöri faluvezető által hivatkozott jogszabály pedig ezt mondja: "A törvény erejénél fogva szűnik meg a hivatásos állomány tagjának a szolgálati viszonya ... polgármesterré, valamint a fegyveres erők, a rendőrség és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok állományába tartozó esetén, az előbbieken kívül még társadalmi megbízatású polgármesterré... történt megválasztás miatt."

A szabályok értelmezésére született belügyminisztériumi állásfoglalás szerint az utóbbi törvény alapján is fennáll az összeférhetetlenség, de ha tűzoltóból lesz társadalmi megbízatású polgármester, akkor a szolgálati jogviszony nem szűnik meg a törvény erejénél fogva, így az önkormányzatnál összeférhetetlenségi eljárást kell lefolytatni. A vaspöri testület úgy határozott, nem kíván eljárni az ügyben. Ha a közigazgatási hivatal ezt a döntést jogellenesnek találja, kezdeményezheti bíróságnál az összeférhetetlenség megállapítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!