Hírek

2010.10.14. 16:10

Készülni a civilizációs és természeti katasztrófákra

A biztonság nem helyi, szakmai kérdés, hanem komplex feladat, amelyre a társadalomnak megoldást kell találni, hangzott el csütörtökön azon a konferencián, amelyet a természeti katasztrófák csökkentésének világnapja alkalmából rendeztek Zalaegerszegen. A mindig október második szerdájához kötött jeles napnak különös aktualitást adott a múlt heti vörösiszapömlés.

Arany Gábor

Mint Wéber Antal ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató, a rendezvény házigazdája bevezető előadásában fogalmazott, ha az ipari fejlődéssel, a klímaváltozással járó növekvő veszélyeket tekintjük, rövid távú megoldásra nem számíthatunk.

Ezért fontos, hogy a környezetünkben található veszélyforrásokat ismerjük, figyelmet fordítsunk a megelőzésre. Míg az ipari tevékenységekre vonatkozó szabályok betartatásával a kockázatok minimalizálhatók, ezek kézben tarthatók, a természet erőiről ez nem mondható el. Ezért fontos a települések védekezési képességének erősítése, a lakosság felkészítése. Látni kell ugyanis, hogy a mentés, a károk felszámolása nem csak az erre rendelt hivatásos erők feladata. Különösen, ha a rendkívüli helyzet több települést, nagyobb területet érint. A hatékony beavatkozás alapja a felkészült településvezetés: megfelelő szakemberekkel, technikával.

A lakosság gyors, pontos tájékoztatásának fontosságára Hochrein László, a megyei védelmi iroda vezetője hívta fel a figyelmet. Utalt rá, jelenleg az önkormányzatok költségvetésének nem kötelező tétele a védekezési kiadás. Szerencsére számos település önként áldoz erre; az elmúlt öt évben polgári védelmi 22 gyakorlat zajlott le.



Vörösiszap-áradat: Adománygyűjtés lapcsoportunknál - KLIKK IDE a részletekért!  


A KATASZTRÓFA DOSSZIÉJA ITT!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!