Hírek

2010.10.03. 17:37

Így szavaztak a politkusok: Orbán, Schmitt, Vona és társaik az urnáknál

„Bízom abban, hogy akármi is a végeredmény, az emberek tisztában lesznek azzal: ez az egyik legfontosabb lehetőségük, hogy részt vegyenek az ország és a saját sorsuk irányításában" - fogalmazott Schmitt Pál köztársasági elnök, miután leadta szavatatát.

MTI


Szijjártó: a választás a kormány teljesítményének értékeléséről is szólt

Szijjártó Péter szerint a vasárnapi önkormányzati választás a kormány teljesítményének értékeléséről is szólt.
A miniszterelnök szóvivője a vasárnap esti urnazárás után tartott sajtótájékoztatóján - a Fidesz-KDNP budapesti eredményváró központjában - köszönetet mondott mindazoknak, akik elmentek szavazni, és közölte: ezen a nagy jelentőségű eseményen az emberek elmondhatták, mit gondolnak a nemzeti ügyek kormányának eddigi tevékenységéről, teljesítményéről.
   
Kifejtette: a választók szavazatukkal értékelték azokat a lépéseket, amelyeket a kormány tett a nemzeti együttműködés rendszerének felépítése érdekében, értékelték az első gazdasági akcióterv 29 pontját, illetve a gazdaság talpra állításáért tett kormányzati intézkedéseket. Szólt arról is, hogy a választáson a polgárok értékelték azokat az intézkedéseket is, amelyek a rend megteremtése, a munkahelyteremtés, a demokrácia és a jogállam helyreállítása érdekében születtek.
Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a választás nyugodt volt.


Navracsics Veszprémben szavazott

Leadta szavazatát az önkormányzati választáson Navracsics Tibor, a kormány miniszterelnök-helyettese Veszprémben, a Bárczy Gusztáv Általános Iskola 32-es szavazókörében voksolt vasárnap délben.

Navracsics Tibor - akit számos fotós, operatőr és újságíró várt - a szüleivel érkezett a szavazóhelyiségbe. 
   
A miniszterelnök-helyettes a szavazását követően az MTI-nek úgy fogalmazott: "nincs lefutott mérkőzés, bár jók az esélyeink". Ugyanakkor "annak is tudatában kell lennünk, hogy az "csak megelőlegezett bizalom", akármilyen eredmény születik is - tette hozzá.
   
"Aki ma győzelmet arat, annak nagyon keményen meg kell majd dolgoznia a választópolgárok bizalmáért" - jelentette ki.
   
A veszprémi választással kapcsolatosan Navracsics Tibor elmondta: nem az eddigi fideszes polgármestert indították újra a tisztségért - noha a megyeszékhely jól teljesített a dunántúli városok között -, de szerinte Veszprém számos kihasználatlan lehetőséggel rendelkezik még, a kitörési pontjai főleg a kultúra, az oktatás és a turizmus területén biztatóak.
  
Elmondta: a Fidesz-KDNP jelöltje, Porga Gyula - aki az elmúlt négy évben éppen a kultúrát, oktatást, turizmust felügyelő alpolgármestere volt a városnak -, fiatal és dinamikus ember, aki alpolgármesterként bizonyított, s Veszprémet a "párbeszéd városává" tudta alakítani. Szinte személyes jó viszonyban van minden veszprémi polgárral, párthoz való tartozásra tekintet nélkül. Számos olyan jó kezdeményezés fűződik a nevéhez, ami "joggal keltheti bennünk azt az előérzetet, hogy Veszprémet sikerül új fejlődési pályára állítanunk" - mondta a jelöltről a Fidesz vezető politikusa, veszprémi elnöke.
   
Navracsics Tibor szerint az eddigieknél sokkal szorosabb stratégiai együttműködést kell kialakítania a városnak a Pannon Egyetemmel, Veszprémnek a Dunántúl egyik kulturális fővárosává kell válnia.
   
A miniszterelnök-helyettes szerint a választáson a megjelenési arány azt mutatja, ami lényegében várható volt, azaz kevesebben mennek el most voksolni, mint a parlamenti választáskor. Sok helyütt a választópolgárok "lefutottnak tekintik" a választást - mondta Navracsics Tibor.


Leadta szavazatát Vona Gábor, a Jobbik elnöke Óbudán vasárnap délután

Vona Gábor három óra után feleségével és kisfiával érkezett a Vörösvári és a Bécsi út közötti lakótelepen található Váradi utcai általános iskolában berendezett szavazókörbe.

 A pártelnök az MTI-nek elmondta: az önkormányzati választáson megszokottnál kicsivel alacsonyabb részvételre számít, valamint arra, hogy a Jobbik megismétli az áprilisban elért eredményét. Hozzátette: céljuk, hogy a tavaszinál is több helyen végezzenek a kormánypártok mögött a második helyen.
   

Vona Gábor szerint Budapesten tíz százalék körüli eredményével pártja mind a főpolgármester-választáson, mind a listás szavazáson a harmadik helyet szerezheti meg.


Schmitt Pál köztársasági elnök leadta szavazatát


Nem sokkal dél után leadta szavazatát az önkormányzati választáson Schmitt Pál köztársasági elnök. Az államfő feleségével, Makray Katalinnal együtt érkezett a főváros II. kerületében lévő Klebelsberg Kunó Művelődési Központban berendezett szavazókörbe.
Schmitt Pál köztársasági elnök bízik abban, hogy mindenkit érdekel a saját sorsa, önkormányzatának és városának a sorsa - nyilatkozta az államfő újságíróknak, miután feleségével együtt leadta szavazatát.


Schmitt Pál kifejezésre juttatta: azt is reméli, hogy "széles körű érdeklődés mellett, korrekt, tisztességes viszonyok között" zajlanak vasárnap a helyhatósági választások.
„Bízom abban, hogy akármi is a végeredmény, az emberek tisztában lesznek azzal: ez az egyik legfontosabb lehetőségük, hogy részt vegyenek az ország és a saját sorsuk irányításában" - fogalmazott az államfő. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az önkormányzati választások végeredményét az emberek tiszteletben fogják tartani.

Schmitt Pál közölte: vasárnap este bemegy a választási központba. Mert "természetesen érdekel a végeredmény" - tette hozzá.


Mesterházy Attila a feleségével, két gyermekével, valamint a szüleivel érkezett a szavazóhelyiségbe

Mesterházy Attila a voksolás után az MTI-nek elmondta: azt reméli, hogy a választás után "olyan csapat áll össze a veszprémi önkormányzati testületben, akik csak és kizárólag a város érdekét, az itt élők érdekét fogják képviselni". Hangsúlyozta: arra kérte a szocialista jelölteket, hogy mindenütt ezt tartsák szem előtt és csak másodsorban a pártpolitikai érdeket.
   
"Azt tapasztaltam meg, hogy azok a települések tudnak sikeresek lenni, ahol nem fertőzi őket a pártpolitika", s remélem Veszprémben is így lesz az elkövetkező időszakban - mondta a szocialista pártelnök. Rámutatott: "mindig az önkormányzatok oldalán fognak állni az elkövetkező négy évben", bármilyen eredmény szülessen is. Hozzátette: a szocialistákra számíthatnak az önkormányzatok azokban a vitákban, amelyeket "adott esetben a kormánnyal kell bizonyos fejlesztéseknél vagy egyéb más ügyekben megvívni". 
   

Mesterházy Attila bízik abban, hogy az MSZP jelöltjei országszerte, így Veszprémben is jól szerepelnek, hiszen jó programot állítottak össze. "Bízom abban, hogy a magyar választók nemcsak a pártpolitikát, hanem a személyes teljesítményt és a jelöltek programját is mérlegelni fogják" - mondta.
   
Az MSZP elnöke szerint nehéz "megsaccolni", hogy milyen lesz a választáson a részvétel, de bízik a magas arányban, hiszen - mint mondta - "az a demokrácia működéséről is sok mindent elmond, hogy hányan tartják fontosnak, hogy elmondják a véleményüket a helyi ügyekről".

 
Leadta szavazatát Tarlós István

Leadta szavazatát a vasárnapi önkormányzati választáson Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje Budapest III. kerületében, az óbudai Waldorf iskolában.

A politikus 12 óra után érkezett a szavazókörbe, ahol feleségével együtt adta le voksát. 
   

Tarlós István a szavazás után arra a kérdésre, hogy ha főpolgármesterré választják őt, együtt tudna-e működni az MSZP-s Horváth Csabával, úgy válaszolt, sokszor bejelentette már, hogy az ellenzéket nemcsak emberszámba, hanem politikusszámba is kívánja venni, és örülne, ha együttműködésben dolgozhatnának a jövőben a fővárosért.
   
A választási részvételt és eredményeket firtató felvetésre Tarlós István azt mondta: "amit este meg lehet számolni, azt nem érdemes tippelgetni". Vasárnap minden eldől - tette hozzá.



Önkormányzati választás Zala megye, 2010. 10.03.

Önkormányzati választási dosszié - klikk ide!

Hírek 19 óra előttről - klikk

Így szavaztak  a politikusok


OLDALTÖRÉS: OVB: jogsértő a Magyar Rádió kommentárja a Jobbik hirdetéséhez




OVB: jogsértő a Magyar Rádió kommentárja a Jobbik hirdetéséhez




OVB: jogsértő a Magyar Rádió kommentárja a Jobbik hirdetéséhez




OVB: jogsértő a Magyar Rádió kommentárja a Jobbik hirdetéséhez


Jogsértő volt, hogy a Magyar Rádió kommentárt, véleményt fűzött a Jobbik fizetett politikai hirdetéséhez - döntött egyhangúlag vasárnap délutáni ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).
   
A Jobbik képviseletében nyújtottak be kifogást az OVB-hez, mert a beadványozó szerint a rádió megsértette a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség, továbbá a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét, valamint a választási eljárási törvény azon előírását, amely szerint a politikai hirdetéshez véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos.
   
Az ügy előzménye, hogy a Magyar Rádió megtagadta a Jobbik "cigánybűnözést" is említő kampányanyagának sugárzását, de a Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy ezzel a közszolgálati adó jogsértést követett el. A rádió az LB döntése után leadta a fizetett választási hirdetést, de ahhoz a beadványozó szerint véleményt fűzött.
  
 A rádió közlésének lényege, hogy azért nem szerkesztették korábban adásba a hanganyagot, "mert úgy gondolják" (tehát jelen időben, a LB döntése után is), hogy annak "egyes állításai alkotmányos értékeket sértenek, így azokat a közszolgálati rádió jogszerűen nem sugározhatja". Felidézik, hogy előbb az OVB, majd az LB kötelezte a hirdetés sugárzására a rádiót, és "tiszteletben tartva a bíróság, mint a jogállam egyik elkülönült hatalmi ága jogerős döntését", a rádió "nem tehet mást, mint sugározza" a Jobbik fizetett választási hirdetését.
   
A beadványozó szerint ezt a szöveget a párt hirdetései előtt, illetve az után is beolvassák.
   
A Magyar Rádió arról tájékoztatta levélben az OVB-t, hogy álláspontjuk szerint nem kommentálták, minősítették a Jobbik fizetett hirdetését, a rádió - mint írták - csak annak az alapvető kötelezettségének tett eleget, hogy a hírblokkban tájékoztatást adott egy hírértékű eseményről. A rádió indoklása szerint ezt támasztja alá az is, hogy ezután a krónika műsorvezetője röviden összefoglalta a nap eseményeit, majd ezt követték a fizetett politikai hirdetések.
   
Az OVB vasárnap egyhangúlag úgy döntött, hogy a rádió véleményt fűzött a hirdetéshez, és ezzel megvalósította a jogszabálysértést.
   
A vitában Borbély Andrea, a Jobbik delegáltja azt mondta, hogy véleménye szerint a rádió "egyfajta felvezetéssel kommentálta" a párt hirdetését. Bordás Vilmos, az OVB elnöke pedig arról beszélt, meglátása szerint a rádió állítása, vagyis hogy az LB határozata után híradásban közzétették a döntést, nem felel meg a valóságnak. Mint mondta, a kommentár - ahányszor ő hallotta - mindig elhangzott a hirdetés előtt vagy után.


Önkormányzati választási dosszié - klikk ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!