Hírek

2010.10.02. 13:28

Fogadj örökbe egy megállóhelyet! - Siker a Zalaegerszeg-Rédics vonalon is

Lenti - Országszerte húsz vasútállomást vagy megállót érint az a felújítási program, amelyet Magyar Közlekedési Klub hirdetett meg. A Fogadj örökbe egy megállóhelyet! elnevezésű akció célja utasbarát környezet kialakítása volt.

Gyuricza Ferenc

- Gyermekkorom óta vonzódom a vasúthoz, ezért döntöttem úgy, örökbe fogadom a lentiszombathelyi megállót - mondta a 15 éves fiatalember. - Ez év májusától folyamatosan kaszáljuk a megálló környékét, emellett virágokat ültettünk, szemétgyűjtő edényt és a MÁV Zrt. segítségével padokat helyeztünk ki, többször lefestettük a bódét, illetve a hiányos, életveszélyes tetőhéjalást is sikerült lecserélni. Hogy a megálló épségét megóvjuk, egy kamerát is elhelyeztünk. Egyedül a közvilágítás hiányzik még, reméljük, hogy a közeljövőben ezt is sikerül majd valamilyen módon megoldani.

 


A civil kezdeményezést a MÁV Zrt. is támogatta, melynek forgalmicsomópont-vezetője, Hegedűs Zoltán kiemelte: a Rédics-Zalaegerszeg szárnyvonal 2006-ban még a bezárásra ítéltek közé tartozott, ugyanakkor ennek ellentmondóan a fejlesztési tervek között is szerepel, többször is szóba kerül a Lendva-Rédics vasúti összeköttetés megvalósítása, illetve a nemzetközi teher- és személyszállítás beindítása. A közel 50 kilométer hosszú szárnyvonalon jelenleg napi kilenc pár személyszállító szerelvény, valamint heti két pár tehervonat közlekedik.

A Magyar Közlekedési Klub kezdeményezéséről Somodi Mária projektvezető közölte, hogy az országban húsz vasútállomást vagy megállót sikerült felújítani, s ezek negyedét 19 év alatti fiatalok kezdeményezésére.

- A projekt szeptember 30-ával lezárult, a Magyar Közlekedési Klub már nem tudja anyagilag finanszírozni a helyi csoportokat - folytatta Somodi Mária. - Ezért szándékunkban áll, hogy a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz fordulunk segítségért. Azt szeretnénk elérni, hogy legyenek pályázható források egyrészt az állomások, megállók környezetének rendezésére, másrészt a megüresedett épületek, épületrészek közösségi célú hasznosítására. A MÁV Zrt. információink szerint egyébként szeretné az alacsony vagy nulla forgalmi értékű épületek önkormányzat részére történő átadását egyszerűsíteni.

● A nagy népszerűségnek örvendő Fogadj örökbe egy megállóhelyet akció kezdeményezője a Magyar Közlekedési Klub, anyagi támogatója a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Forrás Alapja volt
● Az programban többnyire civil szervezetek, önkormányzatok, magánemberek végeztek állomásszépítő tevékenységet
● A Szombathelyi MÁV igazgatóság területéről Bakonygyirót, Porva- Csesznek, Vinye, Eplény, Kádárta és Lentiszombathely megállóját sikerült rendbe tenni
● Az akciót a Magyar Közlekedési Klub megállónként 10-20 ezer forint közötti összeggel segítette

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!