Hírek

2010.10.16. 02:28

A gyógypedagógia szolgálatában

Hatvan éve kezdte meg működését a Koncz Dezső Többcélú Gyógypedagógiai Intézmény, a jubileumra tegnap ünnepség keretében emlékeztek Zalaszentgróton.

Sámel József

Szabó Ildikó igazgató beszédében felidézte a hat év történéseit, változásait, hangsúlyozva: Zala megye gyógypedagógiai intézményhálózatának egyik legjelentősebb állomása volt az 1950. október 15-én létesített - akkori nevén - Állami Gyógypedagógiai Intézmény, mely 1955 tavaszán vette fel az iskola második igazgatója, Koncz Dezső nevét. A törvényi változásokkal módosult a funkció is, míg indulás után súlyos értelmi fogyatékos gyermekek tanultak az intézményben, 1961-től enyhe, majd 1976-tól középsúlyos értelmi fogyatékos diákoknak adott otthont a Batthyány-kastélyban működő, a Zala Megyei Önkormányzat fenntartásában lévő iskola.
1985-től megkülönböztető jelző nélküli általános iskolává minősítették, az alapfokú oktatás folytatásaként beindult a munkára felkészítő tagozat, s elkezdődött a 3-6 éves korú középsúlyos értelmi fogyatékos gyeremkek óvodai fejlesztése. A fejlesztések folyamatosak voltak minden téren, egyebek között sikerült kialakítani lakásotthonokat, s számos egészségügyi és rehabilitációs fejlesztés indult. Működik a készségfejlesztő speciális szakiskola is, biztosítva a gyerekek képzését, társadalmi integrációra való felkészítését.

A rendezvényen az intézmény emlékplakettet kapott a megyei közgyűléstől, majd a pedagógusok és diákok adtak kulturális műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!