Hírek

2010.09.09. 07:50

Választás 2010 -Jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy megsemmisítették az ajánlószelvényeket

Az októberi önkormányzati választásra összegyűjtött, de a választási bizottságnak át nem adott ajánlószelvények megsemmisítéséről szóló jegyzőkönyveket csütörtökön 16 óráig kell eljuttatni az illetékes választási bizottságokhoz.

MTI

   
Az önkormányzati választásra polgármester- és képviselőjelölteket, valamint megyei listákat péntekig, szeptember 3-ig lehetett bejelenteni az illetékes választási bizottságnál. A polgármester- és képviselőjelölteket a helyi választási bizottságnál, a megyei listát a területi választási bizottságnál kellett bejelenteni.
   
A bejelentés feltétele volt, hogy a jelöltek, jelölőszervezetek meghatározott számú ajánlószelvényt gyűjtsenek össze a választóktól.
   
A törvény szerint az összegyűjtött, de le nem adott ajánlásokat hétfő 16 óráig meg kellett semmisíteni, és az erről készített jegyzőkönyvet csütörtökön 16 óráig be kell nyújtani a választási bizottságnak: polgármester- és képviselőjelölt esetében a helyi, megyei lista esetében a területi választási bizottságnak.
   
A megsemmisítésről szóló jegyzőkönyveknek tartalmazniuk kell, hány darabot semmisítettek meg. A megsemmisítés módjára a törvény nem utal, a szelvényeket általában bezúzzák, majd elégetik. A megsemmisítés célja, hogy az ajánlók személyes adatai és - különösen érzékeny adatnak tekinthető - politikai véleményük ne kerülhessen illetéktelenek kezébe.
   
Mivel az önkormányzati választáson nemcsak jelölőszervezetek jelöltjei, hanem függetlenek is indulhatnak, a le nem adott ajánlások megsemmisítésére vonatkozó előírás a jelöltségre függetlenként aspirálók által gyűjtött ajánlásokra is vonatkozik.
   
Azokat az ajánlásokat is meg kell semmisíteni, amelyeket nem használtak fel a jelölt nyilvántartásba vételéhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!