Hírek

2010.09.09. 15:37

Kutyasuli: Ki van a póráz végén?

Rossz kutya! – feddjük gyakorta ebünket, ha okot ad rá. Márpedig ad. Ám ilyenkor nemigen jut eszünkbe, hogy például Winnetou vagy egy öreg pásztor aligha szorult rá, hogy „veszekedjen” a kutyájával. Mi történt időközben az ebekkel, hogy így a fejünkre nőttek?

zaol.hu

- A kutya mára a család tagjává vált, ott kell megtalálnia a maga helyét. Nem szabad azonban elfeledni, hogy alapvetően ösztönös, természeti lény, míg az ember (jó esetben) intellektuálisan vezérelt. A gazdát meg kell tanítani rá, miként értse meg a kutya jelzéseit, viselkedését, szükségleteit, míg a kutyát arra, hogy számára előnyös az emberrel való együttműködés – mondja elöljáróban Korom Gábor, a Népszigeti és Őrmezői Kutyaiskola vezetője, aki a kiképzésben egyre jobban terjedő tükör módszer egyik szülőatyja. Ő segédkezett a Göcsej Kutyaklub oktatóinak felkészítésében is. A nemrégiben Zalaegerszegen megrendezett országos retrievertalálkozón volt módunk szót váltani vele.


De mi is az a tükör módszer? Nevét onnan kapta, hogy a kutya viselkedése tükörként mutatja, milyen gazdák vagyunk, miben kell fejlődnünk. A módszer a kutya természetes szükségleteiből indul ki, illetve abból, hogy az eb és az ember közösen képez egy egységet. A módszer 3 fő részből épül fel, ezek a viszony rendezése, a tanítás és az életmód.

- A viszony rendezése az a terület, ami a legtöbb problémát felveti – részletezi Korom Gábor. – Mit tegyünk, ha a kutya nem fogad szót, nem jön oda, távollétünkben szétszedi a lakást vagy agresszíven viselkedik? A cél az, hogy a gazda megfelelő irányító szerepbe kerüljön, megfelelő respektje legyen a kutya előtt. Szabályokat állítunk fel, amelyek kialakítása során tulajdonképpen a kutya genetikusan rögzített eszköztárához nyúlunk vissza. Azt kell vele elfogadtatni, hogy a gazda képes rá, hogy irányítsa a csapatot. Nagyon sokszor ugyanis ez nem egyértelmű, gyakorta a kutyának kell döntéseket hoznia, pedig ebben a helyzetben az állat sem érzi jól magát. A döntés mindig az embernél legyen, a kutya is ezt kéri tőlünk.

Hogy milyen út vezet el ehhez a harmóniához? A három kiváltságé, aminek érvényt kell szerezni. Vegyük sorra: az első a privát terület határa. Sok kutya szinte ledönti a lábáról a hazaérő gazdit, netán mohón cincálja az illatozó bevásárlószatyrot, vagy éppen felugrál boldog-boldogtalanra. Mindez nem történhet meg, ha a gazda ki tudja jelölni azt a személyes teret, távolságot, amibe csak az ő engedélyével jöhet be a kutya.


A második az „ez az én dolgom” kiváltság. Lényege, hogy az ember nyugodtan végezhessen önálló tevékenységet, amibe a kutya nem szólhat bele. A harmadik pedig a közös együttlét. Fontos, hogy ezt is a gazdának kell kezdeményeznie, az ő dolga irányítani és lezárni is az akciót. Ezen szabályok mentén alakítható ki a személyre szabott helyes életmód, amit az ember győz energiával, s ami a kutyának is megfelel.

- Nem könnyű elismerni, hogy oda a tekintélyünk... Helyreállíthatók az erőviszonyok? – tudakoljuk. 

- Az esetek döntő többségében igen, ez szinte kizárólag a gazda motivációján múlik. Egy fiatal kutyánál, ahol még nincsenek beégett viselkedési minták, persze könnyebb, de idősebbnél sem reménytelen. Ebben az esetben először ki kell törölni a teleírt lapot, és újrafogalmazni a kapcsolatot, a fenti kiváltságok betartásával.

- Sikerülhet ez önerőből?

- Nyilván sokkal hatékonyabb, ha oktató segít. Emellett a kutyaiskolák a társas viselkedés szabályait is megtanítják, hiszen hiába érjük el, hogy otthon szót fogad a kutyánk, ha a parkban, egy fajtárs megjelenésekor már irányíthatatlanná válik.

- Miként került kutyák közelébe?

- Bármilyen hihetetlen, 12 éves korom óta vezetek kutyaiskolát, tehát a gyerekkoromba nyúlik vissza a kötődés. Azóta persze szerteágazó tanulmányokkal erősítettem meg a gyakorlatban szerzett tapasztalatokat.

- Saját kutya...?

- Három volt, a rangidős sajnos éppen itt Egerszegen, a nyári táborunkban pusztult el 16 évesen. Így már csak ketten várnak otthon, egy komondor és egy német juhász. 



MIÉRT OLYAN BETEGESEK?
A városban, netán lakásban tartott házikedvencek ma már többnyire nincsenek kemény munkára fogva, hiszen leginkább „csak” társnak szegődtek mellénk. Így azonban nem tudják kiélni a bennük rejlő képességeket, ösztönöket, energiákat, s ezek elfojtása akár meg is betegítheti az állatot. Ez ad magyarázatot arra, miért sújtja manapság annyiféle nyavalya az ebeket. A megoldás, hogy a kutyát fizikailag, szellemileg és ösztönei tekintetében is alaposan megdolgoztatjuk.


Kapcsolódó cikkünk, kattinson az alábbi címre!
Negyedszer találkoztak Gébárton a retriever-gazdik



Kapcsolódó képgalériánk:
Fogadj örökbe!
Zalaegerszegi Bogáncs Állatotthon lakói

Tel.: 0692/347-724, naponta 10-től 16 óráig
Telepvezető: Simonné Füzi Ildikó

IDE KATTINTVA tekintse meg képgalériánkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!