Hírek

2010.09.30. 09:35

Gébárti problémahalmaz: jogi és elszámolási viták!

Piaci áron akarta eladni az Aquaplus Kft. a város cégének az önkormányzat saját termálkútjának vizét. A gébárti szabadidőközponttal kapcsolatban nem ez az egyetlen vitás ügy.

Szabó Judit

A gébárti szabadidőközpont létesítményei közül az aquapark, a tóstrand és a termálfürdő nyitott része van az önkormányzat tulajdonában, a fedett termál magánberuházásban készült. Az utóbbit létrehozó György Zoltánnal, illetve az érdekeltségi körébe tartozó cégekkel (Thermalplus Kft., Aquaplus Kft., Kalor Zala Kft.) 2003 óta áll üzleti kapcsolatban az önkormányzat. Együttműködésük egy ideje egyáltalán nem harmonikus. A felek között folyó viták miatt az aquapark haszonbérleti szerződését tavaly felmondta a Thermalplus Kft., a létesítményt az önkormányzati tulajdonú Strand Kft. vette át. A tóstrandot ésa termálfürdő nyitott medencéit továbbra is a magáncé-gek működtetik. Tevékenységükért üzemeltetési díjat kapnak a várostól, az összeg tavaly körülbelül 70 millió forint volt.


A vitatott kérdésekről - melyekről már 2007 óta folynak az egyeztetések - dr. Gyimesi Endre polgármester kezdeményezésére készült előterjesztés a legutóbbi közgyűlésre. A megoldandó problémák egy része az aquaparkkal kapcsolatos. A létesítmény vízellátását önkormányzati kutakból biztosítják. A vízgépház a termálfürdő területén található, s az Aquaplus üzemelteti. A vállalkozás az idei nyári szezonra több mint 3,1 millió forint vízdíjat számlázott ki az önkormányzati tulajdonú Strand Kft.-nek az aquapark vízellátásért. Ezt megtehette egy olyan szerződés alapján, amelyet még akkor kötött a várossal, amikor a Thermalplus üzemeltette az aquaparkot. Az önkormányzat akkoriban azért írt alá ilyen tartalmú megállapodást, mert mindegy volt neki, hogyan számolják el egymás között a költségeket az azonos tulajdonosi körbe tartozó cégek, derült ki az előterjesztésből. Miután azonban a Strand Kft. vette át az aquaparkot, az a furcsa helyzet alakult ki, hogy egy külső cég piaci alapon akarta eladni az önkormányzatnak (pontosabban gazdasági társaságának) azt a vizet, amelyet városi tulajdonú kutakból nyer, a város gépházában kezel és a város vízgépészeti rendszerén továbbít. Ráadásul a szóban forgó létesítmények üzemeltetéséért még pénzt is kap az önkormányzattól. Ha nem tekint el a piaci vízdíjtól, a városnak nem érdeke a szerződés fenntartása, írta dr. Gyimesi Endre a vállalkozásnak. A 3,1 milliós számlát az önkormányzat nem fizette ki. Válaszul az Aquaplus nyáron többször megszüntette rövid időszakra az aquapark vízellátását. Ennek következtében átmenetileg megszűnt a vizesblokkokban a melegvíz-szolgáltatás, s lehűltek a kisebb medencék. Az ügy nem jutott nyugvópontra. Annyi a fejlemény, hogy a város átutalt a kért vízdíj összegével azonos előleget az Aquaplusnak az üzemeltetési költségek arányos megtérítésére, hogy biztosítsa az aquapark vízellátását, s ne kelljen a szerződés rendkívüli felmondásával élni, majd évekig pereskedni, olvashattuk az anyagban.

Az aquaparkkal kapcsolatban vannak más vitás ügyek is. Az önkormányzat az elmaradt vagy hiányos karbantartásokat és a leltárhiányt kéri számon a Thermalplus Kft.-n, míg a vállalkozás az általa elvégzett felújítási munkákat szeretné érvényesíteni. Ezekben a kérdésekben köttettek már kompromisszumok, de még van miről tárgyalni.

Nincsenek közös nevezőn az üzleti partnerek az új termálkút fúrásának ügyében sem. A kutat a mai napra kellett volna elkészítenie az Aquaplus Kft.-nek, de a munkával még adós. Annak fejében vállalta a kútfúrást, hogy százmillió forint kötbérrel tartozik az önkormányzatnak, mert nem építette meg a gébárti szállodát 2007. április végéig. A legutóbbi közgyűlés elé került előterjesztés szerint a műszaki megoldásokban nem volt egyetértés, az önkormányzat nem fogadta el a kft. által kínált konstrukciót. A városházán úgy látják: a termálkút kivitelezői költségvetése sem volt elfogadható az ár-érték arányt tekintve.

A kemping témakörében is ütköznek egyelőre az álláspontok, például arról, hogy 25 vagy 50 év múlva kerüljenek a felépítmények a város tulajdonába. A problémahalmazról az új közgyűlés tárgyal majd. A most leköszönő testület álláspontját nem ismerhette meg a nyilvánosság, mert annak kizárásával vitatták meg az előterjesztést.


Információk:
● Az aquapark 2002- ben épült, a Thermalplus Kft. 2003-tól 2009 őszéig üzemeltette
● A cég és az Aquaplus Kft. 2006-ban kötött vállalkozói szerződést az önkormányzattal a tóstrand és a nyitott termálmedencék működtetésére. A szerződés 2022 őszéig hatályos
● 2007 decemberében a felek a fedett termálfürdő alatti, közel 2400 négyzetméteres földterület földhasználati jogát és elővásárlási jogát rendezték egy megállapodásban
● 2010 februárjában az önkormányzat, valamint az Aquaplus Kft. a szállodaépítés késedelméből adódó kötbérkövetelésről, továbbá egy új termálkút fúrásáról írt alá szerződést


Korábbi aquaparkos cikkeinket megtalálja a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!