Hírek

2010.06.28. 17:11

Zalában már nem működik a gárda - Várják a békési fejleményeket, a puding próbáját

Zalában (egyelőre) nem állnak polgárőrnek a gárdisták. Sőt, hivatalosan nincs is Magyar Gárda. Békés megyében már működik egy polgárőr egyesület, amit egykori gárdatagok alapítottak. Zalában várják a puding próbáját, a Jobbik ugyanakkor konkrét tervekkel lép elő.

Horváth A. Attila

A Jobbik országos vezetése (szemben a szocialisták tiltakozásával) üdvözölte a minap, hogy polgárőr szervezetbe tömörülnek a feloszlatott Magyar Gárda egyes tagjai. Bár az Országos Polgárőr Szövetség nem fogadta be az első fecskeként számon tartott Szebb Jövőt Polgárőr Egyesületet, mégis legálisan működik a Békés megyei mozgalom. Zalában érdeklődtünk.
 
- Szerintem a Békés megyei szervezet sem lesz hosszú életű, sőt, olyan hírt is hallottam már, hogy az Országos Polgárőr Szövetségen kívül nem működhetnek majd polgárőr egyesületek.

- Zalában nincs napirenden, hogy a gárdisták átigazoljanak  - mondta el megkeresésünkre Szántó Zoltán, a Magyar Gárda egykori megyei kapitánya, aki amúgy (gárdista múlttól függetlenül) évek óta polgárőr. Hozzátette: Zalában is felmerült, hogy a gárdisták megtalálják a törvényes működés lehetőségét, ám egyelőre várják a békési fejleményeket, a puding próbáját.
Szántó Zoltán kifejtette: Zalában nem működik a Magyar Gárda, a feloszlatást kimondó bírósági döntést tiszteletben tartják. Úgy véli továbbá, ha valaki polgárőr szeretne lenni, nem lehet kizáró ok az egykori gárdatagság. (Markos György, az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese a minap úgy nyilatkozott: hiába volt valaki egy másik szervezet tagja, ha betartja a polgárőrség működésére vonatkozó törvényt és alapszabályt, végezheti a dolgát.)

Érdeklődésünkre Horváth Róbert, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke megerősítette: Zalában nem jelentkeztek polgárőrnek gárdisták.
A Jobbik zalaegerszegi elnöke sem tud arról, hogy más szervezetben folytatná működését a helyi gárda. Pete Róbert ugyanakkor egy másik ezdeményezést támogat: mint mondta, a közbiztonság megerősítése az önkormányzatok feladata lehetne.
 - A közterület-felügyeletet kellene a törvény adta eszközökkel megerősíteni, majd közbiztonsági egyesülettel vagy polgárőrséggel szerződést kötni, hogy a járőrök létszáma növekedhessen. Az állományban olyan embereket kellene alkalmazni, akik már bizonyították a közrend iránti elkötelezettségüket  utalt arra, hogy akár gárdisták is tagoknak állnának, ha a jogi keretek lehetővé tennék e konstrukció működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!