Hírek

2010.06.08. 18:59

Sürgősen felújításra szorul a zalaegerszegi sportcsarnok!

Sürgősen felújításra szorul a Városi Sportcsarnok Zalaegerszegen. Régóta tervezi az önkormányzat a legfontosabb tűzvédelmi beavatkozásokat, de eddig nem volt pénz a megvalósításukra.

Szabó Judit

A harmincéves sportcsarnok műszaki állapota nagyon leromlott. Az elektromos rendszer elavult, s a létesítmény nem felel meg a hatályos tűzvédelmi előírásoknak. A közgyűlés 2008 őszén  ütemtervet fogadott el a felújításra. A tavalyi évre irányozta elő a menekülőkapuk cseréjét, a küzdőtér tűzveszélyes falburkolatának elbontását, pánikzáras kapuk felszerelését és a külső menekülőlépcsők megépítését. A 2013-ig szóló tervben a villamos rendszer cseréje is szerepel. Eddig  a küzdőtéri falburkolat elbontása valósult meg, más beavatkozás nem történt a város  pénzügyi nehézségei miatt, de a terveztetés  elindult.


- Az elektromos rendszer felújítására, valamint  a menekülőkapuk számának növelésére és a meglévők cseréjére vonatkozó tervek rendelkezésre állnak - közölte Kugler László, a Sportcsarnok Kft. ügyvezető igazgatója, aki a legutóbbi közgyűlésen ismét felhívta rá a figyelmet, hogy halaszthatatlan a felújítás. - A menekülőkapuk kialakításának közbeszerzési eljárása folyamatban van, reményeim szerint október végéig a cserék első üteme lezajlik. Az elektromos rendszer korszerűsítése mintegy 150 millió forintba kerül, erre most  nincs anyagi fedezet a költségvetésben.

Megvalósul ugyanakkor a küzdőtéri parketta felújítása, enélkül  ősztől nem lehetne bajnoki mérkőzéseket rendezni. Várhatóan a következő közgyűlésen rendelnek hozzá forrást. Ha a felsorolt munkák  megvalósulnak, attól még nem fog megfelelni a csarnok a kor követelményeinek, mutatott rá az ügyvezető.

- Teljes felújítást igényel az épület. Lehetővé kellene tenni, hogy a nézőtér és a küzdőtér aránya változtatható legyen, megfelelő fénytechnika és akusztika, s a férőhelyek bővítése szükséges ahhoz, hogy igényes zenei rendezvényeket is befogadhassunk. Többféle koncepció közül kell választani belátható időn belül a sportcsarnok jövőjét illetően: átfogó rekonstrukciót végrehajtani vagy új csarnokot építeni. A kérdés az, hogy milyen pályázatok lesznek, s mibe tud belevágni a város.



- A sportcsarnokot 1980-ban avatták fel
- Gyakorlatilag maximum 2500-an férnek el a nézőtéren, Kugler László tájékoztatása szerint legenda, hogy 4-6 ezren néztek egy-egy kosárlabdameccset
- A tűzvédelmi hiányosságok miatt kiemelt figyelmet fordítanak a látogatók biztonságára.
- A tűzoltókészülékek és a tűzbiztonsági feladatokat ellátó személyzet számát megnövelték a sokakat vonzó rendezvényeken
- Ha a későbbiekben az épület teljes rekonstrukciója, s nem új csarnok építése mellett dönt a közgyűlés, sportszállóval, folyamatosan nyitva tartó vendéglátóhellyel és nagy edzőteremmel egészülhetne ki a létesítmény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!