Hírek

2010.06.04. 10:29

Rázós bejegyzés: a vezetékjog felkerül az ingatlanok tulajdoni lapjára

Mostanság ezrek bontogatják csodálkozva a postás által kézbesített hivatalos levelet, amelyben a helyileg illetékes földhivatal arról tájékoztat: ingatlanuk néhány négyzetméterére vezetékjogot jegyeztetett be a helyi áramszolgáltató.

Varga Lívia

A lépés több szakértő szerint is kárt okoz az érintetteknek, különösen ingatlan-adásvételi és banki kölcsönügyletek esetén. A szolgáltató ugyanakkor hangsúlyozza: a gyakorlatban nem változik semmi, hiszen a vezetékjog eddig is létezett, csak nem jegyezték be.

- A folyamatos és biztonságos áramellátás érdekében az elektromos vezetékekhez mindenütt biztonsági övezet tartozik. Ez az a terület, ahol a fákat vissza kell vágni, nehogy túl magasra nőve kárt okozhassanak, s veszélyhelyzetet teremtsenek - kezdi Egyházi Nikoletta, az E.ON Zrt. sajtóreferense. - A vezetékjogi engedély ezen védett zónával kapcsolatos jogoknak, kötelességeknek a rögzítésére szolgál, ez alapján jegyzik be az ingatlannyilvántartásba a vezetékjogot, a hálózat nyomvonala és biztonsági övezete által meghatározott területre.

A vezetékjog a telkek fölött húzódó elektromos vezetékek hozzáférhetőségét biztosítja az áramszolgáltató számára. Az E.ON a 2000 előtt épült vezetékekre közigazgatási eljárás útján kéri az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzést, a két éve hatályba lépett villamosenergia-törvény ugyanis előírja a szolgáltatóknak, hogy 2012 végéig tegyék meg ezt.

A szolgáltató hangsúlyozza: a vezetékjog utólagos bejegyzése nem idéz elő többletjogokat és -kötelezettségeket egyik fél számára sem, s kártalanítás sem jár érte. Akkor viszont mi értelme? - kérdezhetik, akiknek tulajdoni lapjára felkerül a széljegy.

- A bejegyzéssel az a kifejezett célunk, hogy azon hálózatainknál, amelyeknél az ingatlan tényleges állapota eltér az ingatlan-nyilvántartásban rögzített adatoktól, megszüntessük ezen kettősséget. Az elektromos hálózat azonban - teszi hozzá Egyházi Nikoletta - természetesen továbbra is az E.ON tulajdona marad.

A bejegyzésről az érintett több ezer ingatlantulajdonos a földhivataltól kapott határozatból szerez tudomást, az E.ON ugyanis nem küld külön értesítőt, mondván: nem új, hanem régóta meglévő vezetékkel kapcsolatos bejegyeztetésről van szó. S tény: az ingatlanok az elmúlt években a vezetékekkel és azok biztonsági övezetével terhelve cseréltek gazdát.

Korlátozást adhat a vezeték, ám terhelést csak akkor jelent, ha a tulajdoni lapon is megjelenik , válaszolja erre az ellenzők tábora. Az értékcsökkenést egyes ingatlanforgalmazók és banki szakemberek tíz százalékra becsülik, s állítják: a bank megkérdezése nélküli bejegyzés a kölcsönszerződés egyoldalú felmondására is ürügyül szolgálhat. Az E.ON másképp látja ezt. Mint Egyházi Nikoletta fogalmaz: az általuk megkérdezett ingatlancégek szerint, mivel a vezetékjog régóta fennáll, a bejegyzés nem értékteleníti el az ingatlant; egy adott hitelkonstrukciónál pedig azért sem jelenthet hátrányt, mivel közérdekű korlátozásról van szó, nem pénzügyi követelés biztosítékául szolgáló bejegyzésről, mint jelzálogjog esetén.

- A bankszövetség álláspontja is a fentieket erősíti meg. Azaz, ha az értékbecslő az ingatlanon vezetéket észlel, azt az érték meghatározásánál figyelembe tudja venni, függetlenül attól: a vezetékjog szerepel-e a tulajdoni lapon. Ez az utólagos bejegyezés a hitelező bank érdekeit sem sérti - mondja a kommunikátor.

De hogy látja ezt egy bank?

- A vezetékjog alapításáról az illetékes hatóság köteles értesíteni a bankot mint a bejegyzett élő jelzálogjog jogosultját, tömeges megkeresésről azonban nincs tudomásunk - fogalmaz Tóth István, a Raiffeisen PR-menedzsere, aki a kérdésre: a hitelbírálatnál okoz-e gondot a széljegy, s fedezetértékeléskor eredményez-e értékcsökkenést, elutasítást, így válaszol: - Mivel a széljegyen szereplő bejegyzések folyamatban lévő eljárást mutatnak, így annak stádiuma és a módosító bejegyzési kérelem oka vizsgálandó. Amennyiben ez a fedezetül szolgáló ingatlan értékére, értékesíthetőségére s a hitelben szereplő adósra bármilyen értelemben befolyással lehet, a széljegy rendezéséig a hitelkihelyezés nem történik meg. Ha a tulajdoni lapon a kihelyezett hitel fedezettségét negatívan befolyásoló, kockázati szempontból a bank számára kedvezőtlen bejegyzés keletkezik, és a bank felszólítására az ügyfél ezt nem rendezi, a banknak jogában áll a szerződést felmondani.

● Az ingatlan fölött áthaladó vezeték bejegyzés nélkül is sokakat eltántorít a vásárlástól, mondja Sipos András, a Das Haus Ingatlanstúdió ügyvezetője
● A szolgalmi jog, attól függően, mire vonatkozik, akár tíz-húsz százalékkal is csökkentheti az ingatlan értékét
● A vezetékjog a banki értékbecslés eredményében mindenképpen megmutatkozik, a forgalmi értéket azonban nem biztos, hogy pont ekkora mértékben befolyásolja  Ha a vezeték benyúlik a kert fölé, a szolgáltató vezetékjogot jegyeztethet be az ingatlanra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!