Hírek

2010.06.29. 18:55

Botránypoltizálás zajlik Nagykanizsán? Marton István a bírósághoz fordult

Megtiltották a hivatal dolgozóinak, hogy utasításokat fogadjanak el tőlem – mondta kedden Marton István polgármester, aki a legsötétebb Rákosi-rendszerhez hasonlította a hivatal életét. A polgármester mondandójára a Fidesz-frakció rögtön reagált.

MTI

Mint azt Marton István elmondta: a múlt heti kényszerszabadságolása miatt hétfőn a megyei munkaügyi bírósághoz fordult, melytől azt kérte: semmisítse meg a közgyűlés jogtalan határozatát.

– Korábban többször is elmondtam, hogy beláthatatlan következményei lehetnek, ha nincs szakszerű helyettesítés – mondta Marton István. – Ez már múlt hét pénteken bebizonyosodott, hiszen Cseresnyés Péter alpolgármester, s dr. Tuboly Marianna jegyző levélben szólította fel a hivatal dolgozóit, hogy tőlem utasítást ne fogadjanak el, így tudomást sem szerezhetek az esetleges visszásságokról. Ha mégis tájékozódni próbálnék, a tisztviselőknek – a legsötétebb Rákosi-rendszert idéző módon – jelentést kell írniuk az esetről.

Marton István arra kérte a hivatal dolgozóit, ha olyan utasítást kapnak az alpolgármestertől vagy a jegyzőtől, mely szerintük jogszerűtlen, kérjék az utasítás írásos megerősítését, hogy később tisztázható legyen a felelősség kérdése.

Marton István mondandójára Karádi Ferenc, a Fidesz-frakció szóvivője reagált, aki leszögezte: a nagykanizsaiak által megfogalmazott elvárásnak megfelelően továbbra is a cirkusz mellőzésével szeretnének dolgozni.

– Nem kívánunk jogi értelmezésekben vagy személyes vitákban részt venni, kizárólag a város egészét érintő közös ügyek mentén dolgozunk a közgyűlésben – mondta a szóvivő. – Kár, hogy Marton István ezt nem tartotta megfelelő alapnak ahhoz, hogy keresse a megegyezés lehetőségét a képviselőkkel. A polgármester által megfogalmazott képtelen vádakat azért érdemes megcáfolni, a hivatali apparátus ugyanis fegyelmezetten végzi munkáját. Kár csak akkor érheti a várost, ha Marton István tovább folytatja a botránypolitizálást.

   
Marton István kitért arra is, hogy a jegyző és az alpolgármester utasítása alapján "elvették" a titkárnőjét és a sofőrjét, de a hivatali autót sem használhatja. Szerdán a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács zalaegerszegi ülésére ezért saját gépkocsijával utazik majd.
   
A város polgármesterétől hangos szóváltás kíséretében a közgyűlés többsége múlt csütörtökön vonta meg a rendkívüli ülés vezetésének jogát, amelyet Cseresnyés Péter (Fidesz) alpolgármesternek adott át. Marton Istvánt azonnali szabadságra küldték. A polgármester, aki szerint puccsot hajtottak végre ellene, törvénytelennek nyilvánította az ülést.
   
Nagykanizsán május 31-e óta tart a közgyűlési patthelyzet, akkor a soros közgyűlést sem tudták elkezdeni, mert a polgármester nem akarta napirendre venni a szabadságának kiadásáról szóló fideszes előterjesztést. Szőlősi Márta azt indítványozta, hogy a közgyűlés a polgármester munkáltatójaként adja ki a városvezető 78 napnyi felhalmozott szabadságát.
   
A polgármester számára a ciklus után így nem kellett volna kifizetni mintegy 2,5 millió forintot a szabadság megváltásaként, bár ennek kapcsán ő felajánlotta, hogy a pénzt jótékony célra fordítja majd. A napirend előtti vita után a városvezető berekesztette a közgyűlést, ezért nem tudtak tárgyalni egyetlen előterjesztésről sem.
   
Marton István a múlt keddre ismét soron kívüli közgyűlést hívott össze, de kétszeri próbálkozásra sem volt meg a határozatképes többség, így az ülés elmaradt.
   
A közgyűlési huzavona okával, a polgármester szabadságra küldésével kapcsolatban időközben a Nyugat-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal vezetőjéhez fordult Nagykanizsa jegyzője.
   
Németh Éva hivatalvezető a közgyűlési anyagokhoz is csatolt írásbeli válaszában általánosságban megállapítja: "a polgármester és a munkáltatói jogkört gyakorló képviselő-testület köteles jóhiszeműen együttműködni, és a szabadság kiadásáról, illetve igénybevételéről kölcsönösen megállapodni". A polgármester egyoldalúan nem dönthet a szabadsága igénybevételéről, annak engedélyezése - az Alkotmánybíróság egy 2007-es határozatával megerősítetten - a képviselő-testület hatáskörébe tartozik



Marton István "szabadságának" krónikája a Zalai Hírlap online felületén (kattintson az alábbi címekre):


2010. június 1.
Botrány Nagykanizsán: elnézést kértek, hogy egykor Martont jelölték vezetőnek
Félbeszakadt hétfőn a nagykanizsai közgyűlés ülése, miután a polgármester nem kívánta tárgyalásra bocsátani azt az előterjesztést, amellyel csaknem négyhónapos szabadságra küldték volna a város vezetőjét. A testületi kutyakomédiának kinevezésükre váró iskolaigazgatók, gazdasági társaságok ügyvezetői és egyéb meghívott vendégek is szemtanúi voltak.


2010. június 3.
Fidesz: miért fél Nagykanizsa polgármestere?
Szerdán sajtóközleményt adott ki Marton István a hétfőn elmaradt közgyűlésről, illetve arról, hogy a Fidesz-frakció szabadságra akarta küldeni. Szintén az elmaradt közgyűlést kommentálta a Fidesz-frakció, akik továbbra is meg vannak győződve arról, hogy a képviselő-testület dönthet a polgármester szabadságának kiadásáról.


2010. június 4.
A közgyűlés összehívását kérték nagykanizsai képviselők
A nagykanizsai közgyűlés összehívását kérte a helyi képviselők túlnyomó többsége a közigazgatási hivataltól pénteken. A nagykanizsai polgármester még nem döntött új időpontról.


2010. június 9.
A hivatal szerint sem küldhetik szabadságra a polgármestert
Lassan két hete, hogy Nagykanizsa önkormányzata nem képes megtartani a soros közgyűlést. A vita Marton István szabadságának kiadása körül alakult ki, ám a minap állásfoglalás érkezett a Nyugat-Dunántúli Regionális Államigazgatási Hivataltól, melyből kiderül: a testület nem küldheti szabadságra a polgármestert.


2010. június 16.
Akkor most mégis elküldhetik szabadságra Marton Istvánt?
Úgy tűnik, a testület mégis elküldheti szabadságra a nagykanizsai polgármestert. Legalábbis ez olvasható ki az Alkotmánybíróság egyik 2007. évi határozatából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!