Hírek

2010.04.25. 11:10

Értékes csillogás: A bolhapiacon kezdődött, szenvedély lett belőle

Kovács Kálmán ötszáz darabos bocföldei kristálykészlete, hosszú esztendőkön át tartó gyűjtögető munka eredménye. Legtöbb a hétvégi, hajnali bolhapiacos kutakodásokból származik, de akad olyan is, amely éppenséggel egy üzletben varázsolta el gyűjtőnket.

Kiss Gyöngyvér


A különös hobbi valamikor még húsz évvel ezelőtt kezdődött, amikor a bolhapiacon egy pápai házaspár, potom összegért kínált fel Kovács Kálmánnak  kristálytárgyakat, s ő azonnal vett is párat. Úgy vélte, később még nőhet az értékük, s nem jön rosszul örökségként gyermekeinek.

 - Minden ezzel a pezsgőtartó és a jégtároló pezsgősvödörrel kezdődött  - mutatta első darabjait Kálmán.  - Mára ötszáz darab gyönyörű kristály ékesíti a lakást, de ebből szerintem sohasem lehet elég. Ha meglátok egy-egy különleges darabot, vagy olyant, ami jól jönne a készlethez, azonnal lecsapok rá.
 
Pedig nem biztos, hogy laikus szemmel is első látásra feltűnne a kristályok valódi értéke. Olykor csak egy piszkos díszt talál a profi gyűjtő is, de ez sem okoz gondot neki, ránézésre megkülönbözteti a bóvlit az eredeti kristálytól.
 
- Az üveggel szemben a kristály nagyon szép csilingelő hangot ad ki ,természetesen ha úgy kocogtatom meg, hogy közben nem fogom le a rezonanciáját - árulta el a praktikát Kálmán.  - A nehezebb példányoknak persze a hangjuk is mélyebb, de az értékük nem ezen múlik. A mintázattól függ: ha több, mértani pontossággal kidolgozott motívum szerepel egy kristályon, akkor minden bizonnyal egy drágább dísztárggyal van dolgunk.

Ezen kívül minél nagyobb ólomtartammal rendelkezik egy kristály, annál szebb a ragyogása, amit persze a csiszolás még kifejezettebbé tesz.

 


 
- Néhány országra jellemzőek a szimbólumok, például két bon-bonierem közül a francia egy kagyló mintázattal díszített, míg az olasz egy modernebb, designosabb stílust képvisel  - mondta Kálmán.  - S örömmel gondolok arra is, hogy bár nem sok helyen jártam külföldön, a polcomon mégis megtalálható japán, bolgár, cseh, török és még rengeteg más országból származó drágaság is.
 
S az sem ritka, hogy azonos motívummal díszített darabok találkoznak nála, s válnak egy garnitúrává.

-  Ezeket a szőlőfürtökkel díszített tálakat más-más személytől különböző helyen és időben vásároltam, mégis mivel ugyanaz a mintázatuk, immár egy garnitúrát képeznek  - magyarázta. -Természetesen ettől is nő az értékük, például egyik poharamat 5000 Ft-ért vettem, egy üzletben pedig hat darabos garnitúrában ugyanazt 50.000 Ft-ért kaptam volna csak meg. Már ki van élezve a szemem ilyenekre, egyből kapok az alkalmon, ahogy látok egy kristályt. Sajnos mással még nem találkoztam, aki ugyanígy a kristályok rabja lenne, pedig örülnék, ha összefuthatnék valakivel kis tapasztalatcserére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!