Hírek

2010.04.30. 12:08

Az intim zóna nagyjából 70 centi és "kőből van"

A rendszerváltást követő pár évben politikusaink még kevéssé figyeltek oda a megjelenésükre. Mára azonban változott a helyzet: tudják, hogy azzal is üzenhetnek.

zaol.hu


- Érdekes, egy bizonyos szint felett az amerikaiak is mániákusan törekednek arra, hogy a gyerekek is az elvárásoknak megfelelően viselkedjenek, egyenek szépen, az iskolában hordjanak egyenruhát, az európaiságot igyekeznek már a családban meghonosítani - magyarázta Görög Ibolya. - Sőt, bár sokkal nagyobb és tradicionálisabb kultúra, nemzetközi szinten a kínaiak is az európai normát veszik fel. Én magam kétszer is dolgoztam Kínában, s láttam, ahogy a Nagy Fal egyik oldalbástyáján 18-20 éves ottani fiatalok keringőzni tanultak. Miközben náluk a másik megérintése is furcsa, hiszen az intim zóna nagyjából 70 centi, és kőből van . Az európai viselkedéskultúra tehát kezd általánossá válni, talán azért, mert a legrégibb, s a diplomáciai protokoll alapja.

A protokollkutató több politikai kurzust is kiszolgált, így adta magát a kérdés: milyen különbséget lát a rendszerváltás előtti és utáni politikusok öltözködéskultúrája között?

- A protokoll lényege, hogy nem változhat, az éppen aktuális politikai széljárás egyáltalán nem befolyásolhatja - fejtegette. - A váltás előtti apparátus tisztában volt a szabályokkal: sötét öltöny, fehér ing, nyakkendő. Ám az 1990-től 1993-ig terjedő időszak a magamfajta szakmabelire - hát, hogy is mondjam csak - furcsa benyomást tett. Akkor jöttek az egyéniségek , a ki, ha én nem típusú emberek, férfiak hosszú hajjal, lánc a nyakban, fehér öltöny, nadrágkosztüm, elöl-hátul kivágott miniszoknya. Összevissza öltöztek, borzasztó volt látni a parlamenti divatot. 1994-95-re aztán a képviselők is rájöttek, hogy azért kell konzervatívan öltözni, mert akkor beszéd közben semmi nem vonja el a figyelmet a mondanivalójuk tartalmáról. Helyreállt tehát a rend, s kialakult egyfajta normatív öltözködési szokás.

De mi a helyzet mostanság?

- A verbális kultúráról hadd ne beszéljek - így a szakember. - Azt pedig ma már mindegyik párt átérzi, hogy aki emberek elé áll, az üzen valamit. Nem akarom nevesíte-ni, de egyik pártunk szóvivője korábban síelős pulcsiban, rossz szemüveggel, gügyén jelent meg a sajtótájékoztatókon, a választási felkészülés időszakában viszont már öltönyt húzott. Biztosan rájött, hogy a megjelenésen szavazatok múlhatnak...


● Görög Ibolya 1987 és 1999 között a Miniszterelnöki Hivatal protokollosa, majd protokollfőnöke volt.
● Feladatai közé tartozott a kormány hivatalos rendezvényeinek megszervezése.
● A Lázár-kormány idejében kezdett, s kiszolgált 7 miniszterelnököt, zárásként 90 napig Orbán Viktort is.
● 1999-től felnőttképzéssel foglalkozik, s az országot járja előadásaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!