Hírek

2010.03.09. 19:22

Papírjuk lesz a szürkemarháknak (fotóval)

Néhány héten belül megszűnhet a Néber Szilveszter szürkemarháira kivetett állategészségügyi korlátozás. Így akár értékesíthetők is az állatok. Ám a gazda és a jószágok eredeti tulajdonosának álláspontjai továbbra sem közelednek.

zaol.hu

Mint arról korábban beszámoltunk, a marhák eredeti gazdájuktól elszöktek, s éveken át kóboroltak erdőn-mezőn, szántóföldeken keresztül. Az elvadult szürkéket végül egy kacorlaki gazda, Néber Szilveszter fogatta be, s zárta karámba. Tulajdonosukkal 2008 tavaszán állapodott meg a megvételükről. Ám azóta sem kerülhetett pont az ügy végére, mert nem tudtak megegyezni a darabszámot illetően. Ezért a marhák  máig nem lehettek ténylegesen Néber Szilveszteréi, miközben a tartás költségei őt terhelik. Állategészségügyi papírjaik nincsenek, így értékesítésük sem lehetséges - ám a nem olcsó vizsgálatot ebben a helyzetben nem tudja felvállalni.


Mint azt dr. Gerencsér Ferenctől, Néber Szilveszter ügyvédjétől megtudtuk: a hatóság segítőkész hozzáállásának köszönhetően ez a gond hamarosan megoldódhat. Hozzátette: nagyobb probléma, hogy az állatok eredeti tulajdonosa nem reagál semmire. Mint mondta, attól tart, ügyfelével bírósághoz kell fordulniuk.

Megkerestük a marhák tulajdonosát, Csizmadia András Csabát is. Kérdésünkre azt mondta, a nézetkülönbség abból adódik, hogy ő a tőle elkóborolt 47 állat árát kéri. Jelezte, arról nem tehet, hogy a megállapodás és a tényleges befogás között körülbelül 12-15 darabot orvvadászok lelőttek. Ezért nem egyeztet semmiről.

Dr. Boncz Attila, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság igazgató-helyettese megerősítette: már folyik az állomány beazonosítása és nyilvántartásba vétele. Néhány héten belül megszűnhet az állategészségügyi korlátozás, s forgalomképesek lesznek a szürkemarhák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!