Hírek

2010.02.05. 06:29

Szócsata a BKV-tól a termálfürdőig! Megszavazták a költségvetést Zalaegerszegen

Három óra egy percig tartott csütörtökön a vita, melynek végén a megyeszékhelyi közgyűlés 18 igen szavazattal (6 nem és 3 tartózkodás ellenében) elfogadta Zalaegerszeg 2010-es költségvetését.

Varga Andor

Korábban azt jósoltuk, hogy az ügyben nem valószínű éles vita a tanácskozáson, ám ez a várakozás nem vált be maradéktalanul. Az igaz, hogy a büdzsét valóban nem cincálták szét a képviselők, ám - adózva talán a lassan gerjedő választási kampányidőszaknak is - a témától időnként egész messze rugaszkodva lezajlottak azért politikai alapú szócsaták.


De kezdjük a fontos számokkal. Eszerint az új zalaegerszegi költségvetés bevételi főösszege 18,9 milliárd forint, mellyel szemben, a kiadási oldalon 20,7 milliárd forint áll. A hiány összege 1,7 milliárd forint, melyből 724 millió a működési, a lyuk nagyobbik, több mint egymilliárd forintos fele a fejlesztési jellegű. A működési hiányt a tavalyi pénzmaradványból (a pontos összeg csak a zárszámadás után lesz ismert, de 33 millió forinttal kalkulálnak), illetve hitelfelvétellel tervezik finanszírozni.

A témát felvezető polgármester, dr. Gyimesi Endre elöljáróban beszélt a nehéz gazdasági helyzetről; a kormányzati megszorításokról, melyeknek legnagyobb kárvallottjai az önkormányzatok, s rajtuk keresztül az emberek. Végezetül ugyanakkor rámutatott: a hazai megyei jogú városok közül Győr és Zalaegerszeg indul neki a legjobb alapállásból az igen nehéznek ígérkező évnek - nincs működési hitel és nincsenek kifizetetlen számlák.

Az ellenzékből a szocialista frakciót vezető Devecserné Óvári Ibolya szólt először, aki kiemelte: a város eladósodását nem akarják támogatni, a 3,6 milliárd forintos hitelállomány a büdzsé több, mint 15 százaléka, ez túl sok, s így a működési hitel felvételét nem szavazzák meg. Párttársa, Joó Gábor mondta ki aztán először a közgyűlési vitákban mindig vörös posztónak számító munkahelyteremtés szót, s a tanácskozáson ekkortól kezdve szabadult el a politika. A többségi oldalon az elmúlt nyolc évnyi szocialista-liberális kormányzás nemzetrontó voltára mutattak rá, miközben a kritikákat többször azzal tromfolták le: ez mind semmi a BKV-s végkielégítésekhez képest! Az ellenzék újra a termál és egyéb fürdők pazarlása miatt emelt szót, miközben a büdzsét választásinak bélyegezte. Többek közt az egyéni körzetekben dolgozó - egyaránt fideszes - képviselők 10 millió forintos keretei miatt, melyekből szerintük hangulatjavító beruházások lesznek majd avathatók az önkormányzati választások kampányában.

A városvezetés többsége visszautasította ezeket a vádakat, s képviselői megfogalmazták: a költségvetés vállalható és előremutató, készítői igyekeznek kezelni az önkormányzati gazdálkodás gondjait, ráadásul pedig a korlátozott lehetőségeket meglovagolva még fejlesztésekben is gondolkoznak.

Kritikaként az ellenzék részéről megfogalmazódott az is, hogy Egerszegen túl nagy az apparátus és az önkormányzati intézményrendszer. Rigó Csaba (Fidesz) erre és az új álláshelyeket hiányoló felvetésre egyszerre válaszolt: Az is munkahelyteremtés, ha a meglévő álláshelyeket - akár a polgármesteri hivatalban - megőrizzük.


A KÉPVISELŐK RONGYBABÁI
Ajándék várta a képviselőket a csütörtöki ülésen: egy-egy rongybaba került valamennyiük asztalára, mint kiderült, nemzetközi jótékonysági akció keretében. Tavaly volt húszéves az az egyezmény, melynek szellemében az ENSZ gyermekjogi szervezete, a Unicef működik, s a „babaakciót” ennek apropóján szervezték meg: az egerszegi testület tagjaihoz hasonló döntéshozók, de országgyűlési képviselők is kaptak ilyen ajándékot, s „cserébe” jótékony felajánlásokra kérték őket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!