Hírek

2010.02.24. 14:29

Modernizálják a nagykanizsai kórházat - Félmilliárdot költenek a sürgősségi osztályra

Nagykanizsán a Medgyaszay Házban kedden ünnepélyes keretek között került sor a Kanizsai Dorottya Kórház sürgősségi betegellátását korszerűsítő támogatási szerződés aláírására.

Kelemen Valéria

A Kanizsai Dorottya Kórház 2007 júliusában hozta létre a sürgősségi betegellátó osztályát (SBO), amelyet kompromisszumok árán, ideiglenes elhelyezéssel, 25 millió forint saját erőből valósított meg. Az akkor rendelkezésre álló forrás nem volt elegendő ahhoz, hogy egy korszerű struktúrájú, EU-konform ellátási forma valósuljon meg az intézményben. Az ellátás súlyponti kórházhoz méltó feltételeinek megteremtése indokolta a TIOP 2.2.2 pályázat benyújtását, melyet a kórház fenntartójaként Nagykanizsa önkormányzata az önerő biztosításával egyhangúan támogatott. Megnyitójában Marton István polgármester elmondta: a pályázat révén a jövő év őszére megvalósuló fejlesztés a sürgősségi betegellátás színvonalának ugrásszerű javulását vonja maga után.

- Az 523 millió forintos beruházásból 451 millió forint uniós forrás - árulta el Marton István, hozzátéve: ez még csak az első lépés. - A TIOP 2.2.4 lesz az igazán nagy falat, amely ha eredményes lesz, a mostanival együtt, összesen 4 milliárdos kórházfejlesztést sikerül megvalósítani három éven belül. Dr. Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára elöljáróban elmondta: gratulál mindazoknak, akik a kanizsai önkormányzat, illetve az intézmény részéről megtervezték és előkészítették a sikeres pályázatot.

- Ebben a pályázati körben az ország legkülönbözőbb pontjain 26 sürgősségi betegellátó osztályt sikerül modernizálni vagy éppen létrehozni, s olyan eszközparkkal ellátni, mely közelebb hozza azt az elvárt célt, hogy a minőségi betegellátás esélyegyenlősége mindenki számára biztosított legyen az országban - fogalmazott az államtitkár.


Kővári Attila, a Strukturális Alapok Programiroda igazgatója beszédében kiemelte: a Kanizsai Dorottya Kórházban igen nagy szükség van a sürgősségi ellátás korszerűsítésére. A fejlesztést követően 744 négyzetméter újonnan épített és 307 négyzetméter felújított területen zajlik majd a sürgősségi gyógyító munka, bővül és korszerűsödik az SBO eszközparkja (52 db új orvostechnikai eszköz kerül beszerzésre, köztük altató- és lélegeztetőgépek, defibrillátor és ultrahangkészülék), javul a mentővel történő megközelíthetőség, s teljes körű akadálymentesítés valósul meg.

A projektet Tárnok Ferenc, a városfejlesztési osztály vezetője mutatta be, mondandóját történeti áttekintéssel, s a műszaki tartalom ismertetésével színesítve, majd Marton István, dr. Ujhelyi István és Kővári Attila írták alá a támogatási szerződést.

 

A Kanizsai Dorottya Kórház  sürgősségi betegellátó osztályát vezető dr. Csákai Ivántól hallottuk: a pályázati támogatással a kórház esélyt kapott ahhoz, hogy a jelenleg működési gondokkal küzdő SBO a szakmai feltételeknek és előírásoknak megfelelő osztállyá váljék, ahol képesek a betegeknek egy helyben mden vizsgálatot elvégezni. A fejlesztés során korszerű sürgősségi műtőt szerelnek fel a gyors, időveszteség nélküli,  azonnali beavatkozások elvégzéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!