Hírek

2010.01.20. 11:46

Nyomor, malária, vízhiány: egy keszthelyi lány segít Namíbiában (fotókkal)

Küzdött a malária terjedése ellen, szorgalmazta a megelőzést, s próbálta jobbá tenni a gyermekek életkörülményeit, fő célja azonban egy óvoda építése. Somogyi Bea hat hónapot töltött Namíbiában önkéntesként.

Sámel József

 
- A célom volt, hogy a lehető leghasznosabban töltsem el az időmet, segítsek. Noha Namíbia nem tartozik a legszegényebb országok közé, azon a részen, ahol voltam, jelen van a nyomor, a gyermekek fele alultáplált, ami az életüket is alapvetően meghatározza. Sok a beteg, árva gyermek - idézte fel a tapasztalatait. - A családok körülményei szinte kritikusak, alig jutnak munkához, gyakori, hogy a gyermekeket a nagyszülők nevelik. Nagy problémát jelentenek a betegségek, köztük is a malária, melynek gyógyítása, megelőzése szintén komoly feladat az országban. A prevenció érdekében számos előadást tartottunk, s sikerült létrehozni, meghonosítani a citromfű-ültetvényt, ami hatásos a betegség ellen. Nagyon sikeresen zárult a biciklis nap is, melynek jótékonysági célja volt. Háromszáz ember, köztük százhetven gyermek kapott ingyen ebédet, s felajánlásból moszkitóhálót is átvehettek.

Ha már a közlekedésről esett szó, meg kell jegyezni, hogy Namíbiában hatalmasak a távolságok, jármű alig akad, a busz pedig akkor indul, mikor megtelik. Vagyis az esély, hogy a legkisebbek óvodába vagy iskolába járjanak, szinte minimális.

Somogyi Bea mindezt látva döntött úgy, hogy segít, azaz a nehézségek ellenére belevág az óvoda építésébe. A helybeliek örültek az ötletnek, területet ajánlottak az intézmény számára, egy magyar mérnök pedig ingyen elkészítette a tervrajzokat. Akadtak egyéb felajánlások is, kaptak például téglát, de a forráshiány miatt az építkezést nem tudták elkezdeni. Namíbiában az áramellátás és a víz hiánya napi problémát jelent. Megoldásként kiötlötték, hogy az óvoda melletti területen fúrt kútból a gyermekek körhinta segítségével termelnek áramot, lehetőséget biztosítva a víz szivattyúzására.

- Egyszóval sok mindenre szükség van, lenne, hogy az intézmény működhessen - folytatta. - A namíbiai intézményrendszer egyébként alapvetően eltér a magyartól. Az óvodát közel száz gyermeknek, 3-4, valamint 5-6 esztendős gyermekeknek tervezzük. Létrehozásával alapvetően javulnának az életkörülményeik, hiszen rendszeresen élelemhez, ivóvízhez jutnának, elsajátíthatnák az angolt, írni és olvasni tanulhatnának.

Mindez egyelőre még csak a vágy, de a folyamat beindult, s Beáta bízik benne, hogy támogatókra talál, Magyarországon is.

- Bár teljesen más az élet Namíbiában, mint Magyarországon, máris sok varázslatos dolog hiányzik nekem. Ha a szükséges összeg rendelkezésre áll, természetesen újra útra kelek, és figyelemmel kísérem, felügyelem az építkezést. Reményeim szerint sikerül a terv, s létrejönnek, beindulnak majd a partnerkapcsolatok is magyar és az ottani óvodák között. Jó lenne, ha az álom megvalósulna.

Közel a Viktória-vízeséshez

Namíbia Afrika délnyugati részén, az Atlanti-óceán partján fekszik, s jobbára kincseiről, nemzeti parkjairól és turistaparadicsomairól ismert. Akadnak jócskán kietlen részei is, melyek fejletlenek, elmaradottak. Bea reménykedik benne, hogy a térség, amiért dolgozik, előbb-utóbb fellendül, már csak azért is mert közel, alig 150 kilométernyire van a Viktória-vízeséshez. Ha Bukalóban sikerülne felépíteni egy kempinget, akkor a település és a régió egyaránt fejlődésnek indulhatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!