Hírek

2009.12.22. 15:01

Elképesztő: a boltban rendőregyenruhát lehet vásárolni

Rendőregyenruha a kínai írásjelekkel csalogató ruhaboltból? Az elsőre hihetetlennek tűnő hír igaz. Semmi szabálytalanság nincs benne, mert persze sokaknak ez volt a következő gondolata a zalaegerszegi belvárosi kirakatban megpillantott holmik láttán.

MTI

- Civilt ilyesmivel nem szolgálunk ki, a jogosultságát igazolni kell annak, aki egyenruhát akar venni - fogadott az Aksza-Wen Kft. boltjában a tulajdonosok egyike, Horváth Károly, aki a nyitás óta eltelt pár hétben ellenőrzések során esett már át. Vámosok, adóellenőrök, rendőrök nyitottak be hozzá, ottjártunkkor épp a csomagolt élelmiszer forgalmazási feltételeit ellenőrizték, hibát nem leltek, mint ahogy korábban a rendőrségi próbavásárlás se talált kivetnivalót.

A jelenlegi előírások ugyanis nem korlátozzák, hogy valaki egyenruházatot, hozzávaló kiegészítőket árusítson. Hordani persze más, az már visszaélés, ha valaki nem jogosult rá.

- Nincs olyan jogszabály, amely a kereskedők számára megtiltaná, hogy ilyen termékeket forgalmazzanak - árulta el Mester Sándor a megyei rendőr-főkapitányságon. A gazdasági osztályvezető elmondta, a rendőrség Budapesten működteti egyetlen egyenruházati boltját, s csak ott lehet beváltani a ruhautalványokat. Erre az üzletre vonatkozóan létezik ugyan rendőrségi belső előírás, de ez nem lehet kötelező a testületen kívüli gazdasági szervezetekre.


- Mi annyit tehetünk, hogy kollégáink figyelmét felhívjuk rá, csak engedélyezett, tehát olyan ruházatot és kiegészítőt hordhatnak, ami átesett az úgynevezett rendszeresítési eljáráson - közölte végezetül.

- Egyenruha-utalványt ugyan nem váltunk be, de a vevő szolgálati igazolványának számát, a nevét és a megvásárolt terméket egy füzetbe felírjuk. Aki nem hajlandó igazolni magát, nem szolgáljuk ki. Így fogunk eljárni a polgárőrök, nemzetőrök esetében is - tette hozzá.

Kérdés, joga van ehhez a kereskedőnek? Nos, valóban nem igazoltathat, de ha a vevő a boltos kérésének nem tesz eleget, nem szolgálják ki. S ezt megteheti? Bizony meg, ugyanis a kereskedőt semmi nem kötelezi ma arra, hogy eladjon. Ezt már dr. Németh Gyöngyi, a fogyasztóvédelmi hatóság jogásza közölte.

- Legfeljebb etikai eljárást kezdeményezhet a vevő a kereskedelmi kamaránál az árus ellen, mert az nem jogsértő, ha megtagadja valaki kiszolgálását - közölte. - A régi kereskedelmi törvény ugyan tartalmazott erre vonatkozó előírást, de ez megszűnt. Abból indultak ki, hogy a kereskedő elemi érdeke eladni az áruját, mert különben a vevő máshová megy - indokolta.


MEGKÜLÖNBÖZTETŐ JELZÉS
Az egyenruha kötelező viselését az állandó hadsereg megszervezésével vezették be. Kezdetben a harcosok ugyanis hétköznapi ruhájukban vonultak hadba. Megkülönböztetésül jelvényt vagy elütő ruhadarabot viseltek (a spártaiak például vörös köpenyt). A középkori hadseregben a nemesek tetszés szerint öltözködtek, szolgáik, zsoldosaik pedig uraik címere színeinek megfelelő öltözéket kaptak. Az egyenruha viselésének módját szolgálati szabályzatok, utasítások határozzák meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!