Hírek

2009.09.09. 06:15

Közgyűlés: átnézik, mit tettek az értékek megóvása érdekében

Zalaegerszeg - A város környezetvédelmi programjának végrehajtásáról is tárgyal csütörtökön a közgyűlés. A hat évre szóló programot 2004 végén fogadák el, s a megvalósulását évente áttekintik.

Mórocz Zsolt

A stratégiai terv céljainak megvalósítása érdekében jelentős beruházásokat hajtott végre az önkormányzat, de nem teljesült minden célkitűzés maradéktalanul, áll a közgyűlés elé kerülő tájékoztatóban. A város környezetvédelmi helyzete ugyanakkor továbbra is megfelelő, szögezi le az előterjesztő.


Helyi védettség alá kerülhet a Parkerdő is, egy korábbi közgyűlési határozat alapján év végéig le kell folytatni az előkészítő eljárást
Fotó: Pezzetta Umberto

A tavalyi intézkedéseket sorra véve megállapítható, hogy az önkormányzat nem bővítette a helyileg védett természeti értékek listáját, de határozat született arról, hogy év végéig le kell folytatni a Parkerdő, a Pálosfai patak völgye, az Alsóerdő és a Bozsoki domb védetté nyilvánításához szükséges előkészítő eljárást. Az idei zöldterület-fejlesztések közül a Kovács Károly téri és Berzsenyi utcai munkákat, a Göcseji-Pataki és Határjáró utcai park kialakítását, a Dózsa liget rekonstrukcióját, valamint a játszótér-fejlesztéseket emelték ki a beszámolóban.

A környezetvédelmi célok teljesítésében jelentős előrelépést hozott a regionális csatornaprogram, amely újabb szennyvízvezeték-építésekkel folytatódik mintegy 10,5 millió euró felhasználásával, s 2010 nyarán fejeződik be. A Zala jobb partján elterülő városrész csapadékvíz-elvezetése terén még vannak teendők, a program második ütemére pályázatot nyújtott be az önkormányzat a regionális fejlesztési tanácshoz.

A környezetvédelmi program kiemelt célként kezeli a korszerű hulladékgazdálkodás megteremtését. E téren is nagy beruházások zajlottak, s örömteli, hogy nő az új hulladékudvarok kihasználtsága. Míg tavaly napi átlagban 5-10, idén 15-20 fő kereste fel az udvarokat. Nőtt a hulladékgyűjtő szigetek száma is, a Zala-Depo 88-at hozott létre eddig, s további 71 létesült a Zalaispa-program keretében. Köztéri hulladéktárolóból tízzel több van, mint tavaly (összesen 125). Az illegális lerakók felszámolását pályázati támogatással és civil szervezetek, közösségek segítségével végezte az önkormányzat. Az előterjesztésben lapunk környezetvédelmi akcióját is említik, amely a szeméthegyek eltüntetésére irányult. Kár, hogy az illegális lerakók egy része újraképződik, a nagyobb, már kitakarított és táblákkal megjelölt vadlerakók helyére ismét nagy mennyiségű szemét került.

A közútfejlesztések ugyancsak a környezetvédelmi program részét képezik. A 2004-ben kitűzött cél, Zalaegerszeg teljes elkerülhetősége még várat magára, s a belváros további tehermentesítése sem egyszerű. A Kosztolányi utca kétirányúsításának előrehaladását a lakossági ellenállás mellett szakmai viták, s az előirányzathoz képest magas költségek hátráltatják, a Göcseji és Mártírok útja csomópontjának átépítéséhez pedig pályázati pénzt vár az önkormányzat.

LAKÁSOKRÓL, UTAKRÓL
A város környezetvédelmi programjának végrehajtásáról is tárgyal holnap a közgyűlés. A hat évre szóló programot 2004 végén fogadták el, s a megvalósulását évente áttekintik.A nyári szünet utáni első ülését csütörtökön 9 órától tartja az önkormányzat a díszteremben. A közgyűlés 56 napirendi pontot tárgyal. Döntés születik várhatóan a lakásrendelet módosításáról, annak érdekében, hogy  a város segíteni tudjon az eladósodott lakáshiteleseknek, az gatlan megvásárlásával. A képviselők tárgyalnak a költségvetés harmadik negyedévi módosításáról, az önkormányzat első félévi gazdálkodásáról és belterületi utak felújításáról szóló pályázatok beadásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!