Hírek

2009.08.06. 02:29

Visszakaphatja a város a lőteret

Lenti (gyf) - A volt laktanya után az egykori lőtér tulajdonjogát is szeretné megszerezni az államtól a határ menti város. Az önkormányzat kérését korábban többször is elutasították, legutóbb azonban kedvező választ kaptak a Honvédelmi Minisztériumtól.

Gyuricza Ferenc

Az önkormányzat a bárszentmihályfai településrész közelében található lőtérre elsősorban azért tartana igényt, mert ott turisztikai-idegenforgalmi beruházást terveztek megvalósítani. Ehhez néhány éve befektetőt is találtak.

- Egy nemzetközi szinten jól ismert társaság látott fantáziát a területben - mondta Nógrádi László polgármester. - Olyan turisztikai beruházást szerettek volt ott megvalósítani, ami a tehetősebb, gazdagabb réteget is Lentibe vonzotta volna. A város idegenforgalma ezzel új dimenzióba léphetne.

Információink szerint a több száz hektáros területen egyebek mellett golfpálya építésében gondolkodtak, ám üzleti titkokra hivatkozva a polgármester mindezt nem erősítette meg. Annyit azonban elárult, még a gazdasági válság kirobbanása előtt többször is tárgyalt több befektetői csoport képviselőivel.

- A megegyezésnek elsősorban az állt útjában, hogy nem rendelkeztünk a terület tulajdonjogával - tette hozzá Nógrádi László. - Ezért kértük a Honvédelmi Minisztériumtól a területet, amit a laktanyával egy időben lett volna célszerű az önkormányzatnak visszaadni.

A város első embere által említett katonai objektum tulajdonjogát a 2002-ben hatalomra jutott Medgyessy-kormány egyik első intézkedésével adta Lentinek. Nógrádi László máig csodálkozik azon, hogy az akkori baloldali városvezetés miért nem kérte vissza a gyakorló- és lőteret is. Szerinte azzal többet lehetett volna kezdeni, mint a leromlott állapotú laktanyával.

- Egy önkormányzat abban az esetben gondolkodik felelősségteljesen, ha előre tervez - fogalmazta meg. - Márpedig Lentinek szüksége van értékesíthető területekre, a korábbi városvezetés ugyanis majd minden forgóképes vagyonát eladta már. A volt katonai lőtér másfél éve még egy jó áron értékesíthető terület lett volna.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ma már odaadná a lőteret a városnak, de csak abban az esetben, ha a felmerülő költségeket - a terület pontos kimérését, a művelési ágból való kivonást és a lőszermentesítést  - Lenti magára vállalná. Nógrádi László szerint korábban még ezt is megtették volna, időközben azonban a beruházási kedv lankadása és a befektetési területen jelentkező pénzhiány miatt a befektető visszalépett. Teljesen nem állt el a szándékától, de jelenleg nem is gondolkodik Lentiben megvalósuló fejlesztésekben.

- Ebben a helyzetben a lehetőségeinket át kell gondolnunk - folytatta Nógrádi László. - Jelenleg azt mérjük fel, a költségek mekkora terhet jelentenének a városnak. Bízunk abban is, hogy a válság belátható időn belül véget ér, s akkor új lendületet vesznek az idegenforgalmi fejlesztések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!