Hírek

2009.08.06. 02:27

Orvhorgászok ellen

Gyenesdiás (sj) - A remények szerint az orvhorgászat visszaszorítását hatékonyan szolgálja majd az a kis hajó, mely tegnaptól a Balatoni Vízi Polgárőr Szövetség munkáját segíti.Vihar esetén az életmentésben is hasznát vehetik.

Sámel József

Az alsó-gyenesi strand melletti horgászkikötőben ünnepélyesen helyezték vízre a vitorlásból átalakított hajót, melyet villanymotor hajt.

- Az utóbbinak két ok miatt örülünk. Egyrészt óvjuk vele a környezetet, másrészt pedig - mivel csendes - észrevétlenül meg tudjuk közelíteni az orvhorgászokat - fogalmazott Bozsóky Ferenc, a szövetség elnöke, hozzáfűzve: a jogtalanul halászó szervezetek hatalmas károkat okoznak, ezt pénzben nem is lehet kifejezni. Az egyik céljuk éppen az, hogy e tevékenységet, ha megszüntetni nem is tudják, de mérsékeljék. Ennek érdekében együttműködési megállapodást kötöttek a Balatoni Halászati Zrt.-vel. - Nem titok, egész dinasztiák szakosodtak az orvhorgászatra, a hajóval hatékonyabban küzdhetünk ellenük. Tagjaink rendelkeznek különböző vízi eszközökkel, csónakokkal, vitorlásokkal, ezeket továbbra is használjuk, de az első számú polgárőr hajó ez lesz.A kis hajó nem új, támogatások segítségével egy vitorlásból alakították át, nem kis munkával. Mégpedig úgy, hogy alkalmas legyen a napi szolgálatra, mentésekre.

- Az orvhorgászat mellett a másik feladatunk a vízből mentés, a hajó ezt is szolgálja - folytatta. - Az időjárás manapság kiszámíthatatlannak mondható, a viharok alkalmával számtalan esetben akár 40-50 ember is segítségre szorult a Balatonon. Nos, a hajónak köszönhetően újabb mentőegység áll hadrendbe. Félreértés ne essék, nem konkurálni akarunk a vízirendőrökkel és vízimentőkkel, hanem a munkájukat kívánjuk segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!