Hírek

2009.08.21. 02:25

Miniszteri borkóstoló

Hévíz (sj) - A magyar bor a világ egyik legjobb itala - fogalmazott Gráf József szerdán délután a tizenötödik alkalommal megrendezett országos borfesztivál megnyitóján.

Sámel József

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Vértes Árpád polgármesternek, a rendezvény történetét felidéző szavai után mondott beszédet, kiemelve: a mindig híres tokaji mellett borvidékek egész sora vált híressé, ismertté az elmúlt időszakban, ami nagy öröm. Elmondta, hazánkban jelenleg 80 ezer hektáron, 3,5 millió hektoliter bort termelnek évente, ennek nyolcvan százaléka az országban fogy el, s ez így van rendjén. A többi export, ami azért is fontos, mert a világ számos részén megismerik a magyar borok kiváló minőségét. Hozzáfűzte, hogy az idei termés kiválónak ígérkezik. 
A miniszter megkóstolta a térség borait. 
A megnyitón kihirdették a borverseny eredményét is. A megmérettetésre összesen 174 nedűt neveztek, a két napon át értékelő zsűri hatot nagyarany, harminchetet arany, ötvenegyet ezüst, ötvennégyet pedig bronz minősítéssel díjazott. Huszonhat minta oklevelet kapott. A verseny összesített nyertese a nagyradai Cezar Winery borház lett. A hévízi borfesztivál egészen vasárnap estig kínál szórakozási lehetőséget, a rendezvény keretében megválasztják az idei borkirálynőt és bortábornokot is.


Fotó: Sámel József

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!