Hírek

2009.08.14. 05:18

Még szemetelni sem tudunk rendesen?!

Zalaegerszeg - Bár a magyarok közel háromnegyede tisztában van a ténnyel, hogy a környezetre súlyosan ártalmas a PET-palack, mégis, a lakosság alig fele gyűjti szelektíven a flakonokat.

Horváth Viktória

Két budapesti, hulladékgazdálkodással foglalkozó cég közösen elvégzett felmérése alapján a megkérdezettek 17 százaléka a PET-palackokat a többi szeméttel együtt a kukába dobja, közel 20 százalékuk ugyan szelektíven gyűjti, de nem lapítja össze, s a megkérdezettek alig több mint fele gyűjti lapítva és szelektíven a flakonokat. A kérdőív kitöltői szerint a palack összelapítása elsősorban kényelmi szempontot szolgál, míg csak másodsorban környezetvédelmit.

Kevesen tudják: a csomagolás összelapításával a szállítás hatékonyabbá válik, ezért a szén-dioxid-kibocsátás is kevesebb lesz, illetve a nem szelektíven gyűjtött palackok esetében is legalább helyet lehet megspórolni.

- Mivel Nagykanizsán már 1993-tól bevezettük a szelektív hulladékgyűjtést, amit azóta fokozatosan bővítettünk, az évek során a lakosság hozzászokott: megfelelően és rendszeresen alkalmazza - tudtuk meg a Saubermacher-Pannonia Hulladékgyűjtő Kft. divízióvezetőjétől, Kereskai Pétertől. - Úgy gondolom, hogy éppen emiatt, az országos átlagnál jelentősebb mértékben gyűjtik nálunk külön a műanyag flakont. A lakosság gyorsan megtanulta, hogy a hulladékgyűjtő szigeteken melyik konténerbe mit dobjanak, és azt is, hogyan: a palackokat és különböző flakonokat össze kell taposni vagy más módon lapítani.

Januártól már hetven, a nagykanizsai divízióhoz tartozó településen folyik a szelektív hulladékgyűjtés, Kereskai Péter és munkatársai úgy tapasztalták, a községenkénti egy-két konténer hamar megtelik, az emberek szívesen használják azokat.

Érdeklődtünk egy élelmiszerlánc zalaegerszegi üzletében, hogy be lehet-e váltani náluk a PET-palackokat. Az eladótól megtudtuk, hogy egyedül a másfél literes Coca-Cola termékek flakonjait lehet bevinni hozzájuk, amelyek darabjáért 60 forintot kap a vásárló. Azt mondta, nagyon kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. A hatvan forint olyan minimális összeg, amiért kevés embernek éri meg visszavinni. Gyakori, hogy hajléktalanok gyűjtik össze a kukákból és viszik vissza a visszaváltható palackokat. A felméréssel ellentétben a számok azt mutatják, a palackok alig ötödét gyűjtik csak szelektíven, a többit nem lehet újrahasznosítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!