Hírek

2009.08.25. 05:46

Magyar Gárda: „új” megnevezéssel Zalában is tovább működik a mozgalom

Zalaegerszeg - A hét végi szentendrei eskütétel világossá tette: a Magyar Gárda Egyesületet feloszlató bírósági döntés ellenére a mozgalom tovább működik, sőt, új tagokkal gyarapodik.

Mórocz Zsolt

Az egri és a szentendrei rendőri fellépéssel pedig az is világossá vált: a hatóság a mozgalom tevékenységét, így az avatást a bírósági ítéletnek megfelelően nem engedélyezi, a részvételt a gárda rendezvényein bűncselekménynek, illetve szabálysértésnek minősíti (Szentendrén valamennyi igazoltatott gárdista ellen szabálysértési eljárás indult). Adja magát a kérdés: Zalában működik-e ezek után a Magyar Gárda?


Zalaiak is jelen voltak a szentendrei avatáson; Pete Róbert (középen), Molnár István és Babócs Balázs telefonon nézte újra a történteket
Fotó: Katona Tibor

- Működik, és meglátásunk szerint törvényesen - jelentette ki Pete Róbert, a Jobbik egerszegi elnöke és megyei szervezője, aki 2007-ben az elsők között csatlakozott a mozgalomhoz. A feloszlatást követően kikiáltott Új Magyar Gárdának nem tagja, de azt mondja, csupán praktikus okokból: a Jobbik helyi vezetésének szenteli idejét. A szentendrei avatáson viszont jelen volt, mintegy 30 zalai gárdista társaságában.

- Az egyesületet és a mozgalmat feloszlatta a bíróság. Mégis törvényesnek látja a működést? - kérdeztük.

- A feloszlatott egyesület 10 emberből állt, és ők nem is működtetik tovább a szervezetet. De hogyan lehetne feloszlatni egy mozgalmat, aminek lényege, hogy több ezren azonos értékrend alapján szerveződnek közösségbe? Ráadásul júliusban megalakult az Új Magyar Gárda Mozgalom. Jóllehet, jogi csűrés-csavarásnak tűnhet ez a lépés, de a magyar közigazgatás kényszeríti rá a mozgalmat arra, hogy ilyen eszközzel éljen. Mi továbbra sem mások ellen cselekszünk, hanem az értékrendünk mellett teszünk hitet. A Jobbik-gárda viszony sem változik, testvérszervezetként tekintünk egymásra.

- Számítanak-e zalai rendezvényeiken rendőri beavatkozásra?

- Zalában túlkapást nem tapasztaltunk, és miként eddig, ezután is minden rendezvényünket bejelentjük a rendőrségen és a közterület-felügyeletnél. Működésünkön nem változtatnak a történtek - jelezte Pete Róbert.

Szántó Zoltán, a Magyar Gárda zalai kapitánya hozzátette: jelen pillanatban a gárdaruha viselése nem ütközik jogszabályba, s amíg ebben a témában nem születik egyértelmű állásfoglalás, ugyanúgy megtartják rendezvényeiket, mint eddig.

- Szinte naponta jelen vagyunk különböző programokon megyeszerte, eddig semmiféle atrocitás nem történt - mondta, megjegyezve, hogy a hét végén például az egeraracsai néni összedőlt házának újraépítésén dolgoznak a zalai gárdisták. Szántó Zoltán azt is közölte: a gárdamozgalom valóban újjáalakult, csak az lehet tag, aki újra esküt tesz. Szentendrén 12 zalai tagot avattak, velük együtt létszámuk a megyében 30-35 fő.

Kevésbé ismert, hogy a gárdának van egy függetlenedett, a Jobbik-vonaltól elszakadt szárnya is, melynek tagjai Őrzőknek hívják magukat. Ez utóbbi szervezet zalai kapitánya, Magyar Zoltán elmondta: ők nem voltak jelen a szentendrei avatáson.

- Nem keressük a konfrontációt, kevésbé nyilvános munkát végzünk, jelenleg tagjaink képzésével foglalkozunk. Idén már esküt nem tartunk, nem a létszám, hanem a minőség növelése a célunk. Most 40-50 fős a zalai tagságunk - válaszolta, hozzátéve: hamarosan formaruhájukkal is megkülönböztetik magukat a jobbikos gárdától.

MINDEN BEJELENTÉST MEGVIZSGÁLNAK
A megyei rendőr-főkapitányságon arról érdeklődtünk: van-e egységes tézkedési terv a gárda zalai rendezvényeit illetően. Bertók Béla rendőr alezredes, a ZMRFK ügyeletese úgy tájékoztatta lapunkat: minden bejelentést egyenként megvizsgálnak, és a gyülekezési törvény szabályainak megfelelően járnak el.  Hamarosan kiderül, mit jelent ez a gyakorlatban, ugyanis az egerszegi Jobbik pénteken, a 2. bécsi döntés évfordulóján megemlékezést tart, s erre a gárdát is meghívja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!