Hírek

2009.08.04. 02:29

Kérges anyaggal

Keszthely (há) - A zalai Balaton-parti város nem csak a turisták által kedvelt. Szívesen keresik alkotói közösségek. A napokban a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány két ízben is teremtett erre módot, a helyi alkotóházában.

Horányi Árpád

A népművészet női munkához kötődő mesterségei közt gyapjúszövésű, tűnemezeléses, textil és bőr kombinálásával készülő alkotások születtek. A fafaragók idén speciális témakörben fogtak munkához: a kéregművészet mesterségének fortélyait gyakorolták.

- A népművészetnek ezt az ágát ma újra kell teremteni - mondta Bereczky Csaba, a tábor vezetője. - A kéregmunkák nem olyan tartósak mint a fából készültek, kevés régi darab maradt fenn belőlük. Országos részvétellel zajlik a tábor, akik itt vannak, számos helyen újraélesztői lesznek ennek a munkának.

- Csak pár éve foglalkozom faragással, de nem először vagyok ilyen táborban. A kéregmunka nagyon megtetszett - említette a budapesti Andics Zsófia. A tatabányai Rónai Bencéről megtudtuk, hogy tatabányai, de a keszthelyi fafaragó szakkörhöz tagként is kötődik. A helybeli Edvi Gyula elmondta: nyári szabadságából rendszeresen áldoz időt a művészetteremtésre, a kéregmunka is immár egyre közelebb áll hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!