Hírek

2009.08.26. 02:28

Gondozatlanok

Zalaegerszeg - Ontja a parlagfű a pollenjét, s szinte ezzel arányban érkeznek a bejelentések a fertőzött területekről szerkesztőségünkbe is. Némelyik helyre többen is felhívták figyelmünket.

MTI

Ilyen például a megyeszékhelyi Ilosvai út északkeleti oldalán fekvő... Mi is? Leginkább embermagasságú parlagfű-tenger. A neszelei családi házak mögötti állapotokat jól jellemzi, hogy a hétfő délelőtti pár perces vizitünk alatt a ruhánkon láthatóan lerakódott a szellő szárnyán érkező halványsárgás pollenréteg. Ennek ellenére ez napraforgótáblának minősül, árulta el Szabó Béla, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal igazgatóhelyettese.

- Egy hónappal ezelőtt már felmértük a területet, és kiderült, hogy a jogszabályok nem teszik lehetővé a kényszerkaszálását a parlagfű-fertőzöttség ellenére - kezdte. - A napraforgó hektáronkénti tőszáma ugyanis eléri az 50 ezret, és ilyenkor a kultúrnövényre tekintettel nem lehet ehhez a drasztikus eszközhöz nyúlni. A 7,5 hektáros mezőgazdasági terület tulajdonosát 200 ezer forintra büntettük meg, és felhívtuk figyelmét, hogy a lehető leghamarabb kezdje el az aratást - mondta.

A betakarítást ugyanis leszárító kezelés, köznapian reglonozás előzi meg, és ettől elszárad a gyom is. Addig azonban árad a pollen. Persze lehetett volna gondosabban is művelni a táblát, hogy a gyom ne hatalmasodjon így el.

A városszéli Vakaros-hegyre invitált olvasónk, Varga Ferenc. A többféle pollenallergiától szenvedő férfi elkeseredetten mutatta a szomszédjában elterülő gazmezőt. Mint elmondta, hiába kéri kaszálásra a terület gazdáját, süket fülekre találnak szavai. A nekivadult növényzet túlterjeszkedik a telekhatáron, sok bosszúságot okozva és munkát adva a szomszédoknak, akiknek egy vigaszuk lehet, itt nincs parlagfű.

Ennél is rosszabb állapotokat találtunk Rövidjánka-hegyen a Szőlőskert utcában, ahol az egyik telken dzsungeli állapotok fogadtak. A szomszédok elbeszélése szerint évek óta nem foglalkozik gazdája a birtokkal, ahol a derékig érő gyom mellett lassan az akác veszi át az uralmat. A többi, rendezett kert gazdája meg igyekszik a telek határán megállítani a nem kívánatos zöld áradatot. Kérdés, mit lehet ez ellen tenni? A választ Sümeghy Gabriella, az önkormányzat környezetvédelmi szakreferense adta meg.

- Az egyes ingatlanok tisztán tartásáról az ingatlan tulajdonosa, illetve használója köteles gondoskodni - közölte. - Köteles a gyomtalanításról szükség szerinti gyakoriságú kaszálással gondoskodni. Aki ezt az előírást megszegi, szabálysértést követ el és harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, amennyiben a cselekmény súlyosabb elbírálás alá nem esik - ismertette a rendeletet, hozzátéve, a bírság megismételhető mindaddig, amíg az ingatlan használója nem tesz eleget kötelezettségének.


Lapunk Tiszta levegőt, tegyünk együtt a parlagfű ellen! elnevezésű akciója folytatódik. Továbbra is várjuk olvasóink bejelentéseit a parlagfuzalaihirlap.hu e-mail címen, ahová fényképet is küldhetnek az elhanyagolt területekről. Telefonon szerkesztőségünk 92/502-200-as központi számán várjuk az értesítéseket a gyomfertőzött helyekről, és természetesen tárcsázható a a növényvédelmi hatóság 80/205-017-es ingyenes telefonszáma is.


Tegyünk együtt a parlagfű ellen! - olvassa el rovatunk cikkeit. Klikk IDE!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!