Hírek

2009.07.23. 02:28

Vidéken nem számít a hűség a Zelka Zrt-nél?

Búcsúszentlászló, Zalaegerszeg (va) - Diszkrimináció vagy piaci kényszer? Olvasónk a kábeltévé-szolgáltató Zelka Zrt. vidéki nézőket sújtó eljárása miatt panaszkodott.

Varga Andor

Bolla Lajos Búcsúszentlászlóról telefonált, sérelmezve, hogy falusi tévénézőként nem tehet olyan hűségnyilatkozatot a Zelkának, mint amit a városon élőknek felkínál a cég - pedig ez a legértékesebb csomag esetében havonta ezer forint megtakarítást jelentene. Hozzáfűzte: ez a vidékiek hátrányos megkülönböztetése, elvégre az igénybe vett szolgáltatás ugyanaz.

A problémával megkerestük Kovács Gyulát, a társaság vezérigazgatóját, aki azzal kezdte: a lehetőség valóban csak a megyeszékhelyen áll fenn, ahol a hálózat sok évvel ezelőtti kiépítésének költségei már megtérültek, s így a Zelka megengedhetett magának egy ilyen engedményt.

- Nagyságrendi különbség van a költségben, míg egy megyeszékhelyi, illetve egy vidéki háztartásba el tudjuk juttatni a tévéadást - részletezte Kovács Gyula. - 59 településen szolgáltatunk, a vételi helyek túlnyomó többsége pedig Zalaegerszegen, illetve két másik városunkban, Tapolcán és Lentiben található. De nekünk fontosak a falvakban élő előfizetők is, nem véletlenül építettük ki az optikai hálózatot pályázati támogatással vidéken is. Valóban ugyanazt a szolgáltatást nyújtjuk és ugyanazok az áraink is. A hűségnyilatkozatos kedvezményt azonban vidéken egyelőre nem tudjuk bevállalni.

Búcsúszentlászlóig majd 31 kilométer hosszú optikai kábelen jut el a tévéadás, s ebből a hálózatból csak egy kilométert kiépíteni is 3 millió forintba kerül. De a költség - folytatta az igazgató - úgy is hatalmas, ha a szomszéd falutól, Kisbucsától meglévő hat kilométeres távolságot vesszük alapul. Ráadásul a falvakban sokkal kevesebb az előfizető, ami ugyancsak a fajlagos költségeket növeli.

A teljességhez tartozik még egy körülmény: vidéken a Zelkához való hűség nem olyan nagy érték, elvégre a versenytársak nem annyira a távoli, kevés előfizetéssel kecsegtető falvakban nyomulnak , hanem a városok társasházas övezeteiben igyekeznek hídfőállásokat foglalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!