Hírek

2009.07.28. 02:27

Több fény kevesebb energiával

Zalaegerszeg (szj) - Közvilágítás-korszerűsítés kezdődött a városban, közel 800 lámpatestet cserélnek ki energiatakarékosabbra európai uniós támogatással, bruttó 42 millió forintos beruházással.

Szabó Judit

Legutóbb az ezredfordulón hajtottak végre jelentősebb közvilágítás-korszerűsítést, 1200 lámpatestet újítottak fel az utcákat megvilágító 8000 fényforrásból. A városban azonban még ma is többségben vannak az elavult higanygőz lámpák. A most kezdődő program keretében közel 800 régi (részben higanygőz, részben 220 voltos nátrium lámpát) cserélnek energiatakarékos, sárga fényű nátrium lámpára a belvárosban, valamint Becsali, Ebergény, Egerszeghegy, Hegyközség, Gógánhegy, a Kertváros és Ola területén.


Koronczi László és Nagy Róbert Egerszeghegyen dolgozott tegnap
Fotó: Ohr Tibor

- Az eredetileg tervezettnél kevesebbe, bruttó 42 millió forintba kerül a beruházás, mert a közbeszerzési eljárás során nagyon jó ajánlatot kaptunk a nyertes pályázótól, az EH-SZER Kft.-től - említette Sümeghy László, a polgármesteri hivatal beruházási szakreferense. - Az Európai Unió 38 százalékos támogatást nyújt a fejlesztéshez, annyit, amennyi energiát megtakarítunk a lámpák cseréjével.

Az önkormányzat évi 150-160 millió forintot költ a közvilágítás üzemeltetésére. A költségek csökkentése érdekében közbeszerzési eljárást hirdettek a villamos energia beszerzésére, s az idei évtől a liberalizált piacról, a Magyar Áramszolgáltató (MÁSZ) Kft.-től vásárolják az áramot. A szolgáltatóváltástól éves szinten 8-10 millió forint megtakarítást várnak.

Változást jelentett az is, hogy tavaly külön szerződést kötött a város a lámpatestek karbantartására az EH-SZER Kft.-vel, annak ellenére, hogy az akkor még E.ON-tól vásárolt áram díjában benne volt a teljes közvilágítási rendszer karbantartási költsége. Az önkormányzat azonban nem volt elégedett a feladat ellátásával, ezért bízta meg az EH-SZER-t a lámpák karbantartásával. Márciustól év végéig bruttó 9 millió forintot fizetett a munkáért, amelyet azóta is ellát a cég (a MÁSZ áramdíjában nincs karbantartási költség).

- Mióta életbe lépett a hét évre szóló karbantartási szerződés, sokkal kevesebb lakossági panasz érkezik meghibásodott lámpákról. Korábban előfordult, hogy száz tételből állt a havi hibalista - mondta Sümeghy László.

A közvilágítás-korszerűsítés szeptemberben ér véget. A városban még 3000-5000 higanygőz lámpatest marad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!