Hírek

2009.07.07. 05:48

"Mit tudtam volna csinálni?" - Agyonverte a kutyáit és elásta

Zalaszentbalázs - A minap egy férfi agyonverte két 7 hónapos kiskutyáját. Most állatkínzás vétsége miatt várhatja a felelősségre vonást.

zaol.hu

- Mit tudtam volna csinálni? Sajnáltam őket, de kénytelen voltam lépni, mert sokan panaszkodtak rájuk, az önkormányzat meg nem tett semmit - Magyarázta Szabó Lajos (a faluban mindenki Bruminak hívja) aki a település főutcáján, a Kossuth úton lakik. A meglehetősen ápolatlan porta utcafronti kerítése mögött jöttünkre egy kis tarka kutya emelkedett fel a magas fűből, s farkát maga alá húzva egyetlen vakkantás nélkül tova szaladt. Csengő nincs, ám kiáltozásunkra hamar előkerült a házigazda.

- A rendőrségi ügyről van szó, vagy mi? - tudakolta jövetelünk célját a semmiféle ellenségességet nem mutató férfi. Majd választ sem várva folytatta: - Én már régen, talán fél éve is szóltam a polgármesternek, csináljanak valamit az állatokkal, altassák el őket, mert nem tudok velük mit kezdeni, rendszeresen átszöktek a szomszédokhoz, s megölték a baromfikat. Bevallom, arra sincs pénzem, hogy etessem őket, mert gyakran nekem sincs mit enni, alkalmi munkákból élek. Ám hiába kértem segítséget, semmi nem történt és szerda este úgy döntöttem: megoldom magam a problémát.


A zalaszentbalázsi Szabó Lajos megmaradt kutyájával, Tücsökkel – az állat kölykeit verte agyon a férfi. Felelősségre vonásra számíthat
Fotó: Horváth-Balogh Attila

Szabó Lajos megmutatta az ásót is, aminek a lapjával agyonütötte a kutyusokat, tetemeiket pedig elásta. Valaki azonban szemtanúja lehetett a kutyagyilkosságnak és feljelentést tett, mert nemsoká rendőrök érkeztek a házhoz. A férfival kiásatták a maradványokat, aztán megbilincselték és bevitték a Nagykanizsai Rendőrkapitányságra, ahol kihallgatták. Miután elismerte a bűncselekmény elkövetését, elengedték. Ahogy meséli: pénze nem volt a buszra, sőt, akkor már busz sem volt, hisz éjfél felé járt az idő (bár erre nem emlékszik pontosan, mondta), így hát kénytelen volt a sötétben hazagyalogolni Zalaszentbalázsra.

Azt mondja, nem fél a büntetéstől, de fájlalja, hogy a faluban sokan összesúgnak a háta mögött, nevetnek rajta.

Az egyik közelben lakó asszony szintén úgy vélekedett: az önkormányzat késlekedése miatt került most bajba a férfi.

- Nézze, ha időben lépnek, akkor nem ölte volna meg az állatokat - magyarázta. - Következésképp: ekkora bajban sem lenne, mint amekkorába most került tettével. Pedig szegény nem árt senkinek, sőt, eljár a házakhoz, mindenkinek segít, amit kell. Nagyon rossz körülmények között él, gyakran éhezik, nincs pénze ennivalóra, a múltkor is én vettem neki egy kiló kenyeret. Nem tudom, ki jelentette fel, mindenesetre büszke lehet magára...

Molnár Mihály polgármester viszont nem érzi úgy, hogy az önkormányzatnak lenne bármilyen felelőssége a történetben. Mint mondta: nem hiszi, hogy a helyhatóság feladata minden megunt állat elaltatása. 


MAXIMUM KÉT ÉV BÖRTÖN
Az állatvédelmi törvény értelmében állatkínzásnak minősül „az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, vagy olyan hatást eredményező beavatkozás, bánásmód, valamint szükségleteinek olyan mértékű korlátozása, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat.” A Büntető Törvénykönyv értelmében az e vétség elkövetője maximum két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!