Hírek

2009.07.21. 02:29

Mire becsengetnek...

Megyei körkép (szj, sza, th) - A nyár az intézmény-felújítások szezonja. Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Keszthelyen jártunk utána, milyen munkálatok zajlanak.

Zalai Hírlap

A zalaegerszegi önkormányzat idén 450 millió forintot fordít az intézmények felújítására. A munkálatokat saját forrásból, fejlesztési hitelből és pályázati támogatásból finanszírozzák. Az egyik legnagyobb beruházás a Berzsenyi úti, két gyermek és három felnőtt körzetet magába foglaló orvosirendelő-komplexum 86 millió forintba kerülő felújítása.

Az épület teljes rekonstrukción esik át, új ablakokat, tető- és hőszigetelést kap, valamint kicserélik az elavult gépészeti és villamos rendszerét. Az orvosoknak ezentúl nem kell osztozniuk a rezsin, az energiafogyasztást külön mérhetik. A rendelők építészeti átalakításával lehetővé válik az orvos és beteg négyszemközti találkozása az előírásoknak megfelelően. A Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program 50 százalékos támogatásával zajló, s október végéig tartó fejlesztés abban a tekintetben egyedülálló, hogy először valósul meg komplex, a látás- és halláskárosultak érdekeit is figyelembe vevő akadálymentesítés Zalaegerszegen.

Az Órhajós úti óvoda nyílászárócseréjét és fűtésrekonstrukcióját 15 millió forintos pályázati támogatással 24,6 millióból, a Landorhegyi székhelyiskola konyharekonstrukcióját pedig 18 milliós támogatással, 65 millió forintból valósítja meg az önkormányzat. A zalaegerszegi intézmények közül a Landorhegyi-iskola kapta a legtöbb kritikát az elmúlt években az ÁNTSZ-től, mert a 150 adagos konyhán 700 személyre főztek. A zsúfoltság mellett gondot okozott a konyha vizesedése, a padozat elhasználódása, a potyogó csempe, s elavultak voltak a konyhatechnikai eszközök. A felújítás orvosolja ezeket a problémákat, sőt, az iskolához tartozó szolgálati lakás rovására kibővítik a konyha és az étterem területét.

A polgármesteri hivatalban százmillió forintos energetikai korszerűsítés indul hamarosan a KEOP 50 százalékos támogatásával. Az önkormányzat a többi intézményi beruházást saját erőből, valamint 240 millió forint fejlesztési hitelből bonyolítja le. A Liszt-iskolában például fűtésrekonstrukció zajlik (ez az intézmény fizette eddig a legnagyobb fűtésszámlát), az Öveges ÁMK pedig új tetőhéjazatot kap 25 millió forintból. Az Ady-iskolában nyílászárókat cserélnek, az Apáczai ÁMK tornatermébe sportpadló kerül. Óvodákban és egészségügyi intézményekben is folynak kisebb-nagyobb felújítások, s tervezés alatt áll a sportcsarnok tűz- és érintésvédelmi rekonstrukciója.

Nagykanizsán a Bolyai általános iskolában, illetve a Mező és a Batthyány gimnáziumokban egyaránt festők dolgoznak.

- Éves szinten 75 millió forintos keretünk van az intézmények karbantartására, ebből 19 millió forintot a hibák elhárítására különítettünk el - magyarázta Kámán László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. - További 21 millió forintért külső vállalkozókat bíztunk meg különböző, általában nyáron elvégzendő feladatokkal. Saját karbantartó csapatunk 48 millió forintból gazdálkodhat, ám ebből a bérüket is ki kell fizetni.

Keszthelyen szeptembertől komplex akadálymentesített környezetbe érkeznek a Csány-Szendrey ÁMK Fodor utcai épület tanulói, mely 17 milliós beruházásból valósult meg pályázati támogatással. A város által fenntartott oktatási intézményekben az önkormányzat csaknem 10 millió forinttal finanszírozza 2009-ben az Egry József és a Csány-Szendrey székhelyiskolák vizesblokkjainak, fűtésrendszerének, nyílászáróinak felújítását, korszerűsítését. Az óvodákban, zeneiskolában szintén minőségi csere történik, melyek mellett a nem önkormányzati fenntartású intézmények is támogatásban részesülnek. A Zöldmező utcai Általános Iskolában, az Asbóth Sándor Térségi Középiskolában valamint a Nagyváthy tagintézményben burkolat- és nyílászárók cseréjére, fűtésszabályozásra kerül sor. A Vajda János Gimnáziumban és a Közgazdasági Szakközépiskolában szintén időszerű a régi nyílászárók kiváltása. A Szivárvány bölcsődében 2010 nyaráig energiatakarékossági beruházás valósul meg, a VSZK sikeresen túljutott az infrastrukturális felújításra benyújtott pályázat első fordulóján, melynek keretében 200 millió forintos teljes körű felújítás várható a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!