Hírek

2009.07.08. 07:28

A toalett helyett ne a tóba...

Vonyarcvashegy (th) - A Balatonba semmiképp ne dobjunk szemetet, ne hajítsuk el a cigarettacsikket, használjuk a toalettet, hogy minél kevésbé terheljük a tavat - ilyen és ezekhez hasonló jó tanácsokat olvashat a strandok- ra érkező vendég a bejáratoknál a Nők a Balatonért Egyesület által elhelyezett plakátokon.

Temesi Hilda

A NABE először mintegy tíz évvel ezelőtt fogalmazta meg a 10 pontból álló, a Balaton védelmét szolgáló törvényt , mely idomulva az elmúlt időszak változásaihoz, idén megújult formában hívja fel a fürödni-napozni vágyók figyelmét a kulturált strandolásra. 


Vetőné Zeke Erzsébet, a Nők a Balatonért Egyesület térségi vezetője bízik benne, hogy a 10 parancsolat jól szolgálja a Balatont
Fotó: Temesi Hilda

A pályázati forrásból nyomtatott plakátok magyar, angol és német nyelven szólítják meg a turistát a Balaton-parti települések fürdőhelyein, valamint a BAHART Zrt. hajóállomások pénztárainál és vitorláskikötőinél. A pontokba szedett intelmek között megjelennek többek között a higiéniával kapcsolatos íratlan szabályok éppúgy, mint a környezetvédelmet erősítő kérések, melyek mind a Balaton minőségének védelmét szolgálják. Vetőné Zeke Erzsébet, a Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és vidékének térségi vezetője szerint már azzal is sokat nyerhetünk, ha a kasszáknál várakozók tekintete megakad a jól látható helyen kifüggesztett plakáton.

- Az intelmek megfogalmazásánál igyekeztünk összegyűjteni a leggyakrabban előforduló helytelen magatartásformákat, illetve az azok elkerülését célzó kéréseket - mondta. - Bízunk benne, hogy a vendégek megfogadják a tanácsainkat, hiszen mindannyiunk érdeke a tó és környéke tisztaságának megőrzése. A strandok üzemeltetői egyébként már több helyen is jelezték, hogy bekereteztetik, illetve olyan helyre teszik ki a 10 parancsolatot, ahol legkevésbé sérülhet, hogy jövőre is olvasható legyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!