Hírek

2009.07.20. 02:29

A gépesítés hőskorát idéző masinák

Keszthely (há) - A magyar mezőgazdaság gépesítésének történelmi mérföldköveit megidéző rendezvény házigazdája volt szombaton a Georgikon Majormúzeum. Negyedszer rendezték meg a Majorbéli géptalálkozót.

Horányi Árpád

A helyszín, az egykori Festetics uradalmi gazdasági központ nevezetes volt a korszerűségéről, aminek egyik jellemzője a gépesítés. Ezt jelenítették meg a nagy becsben őrzött gépek bemutatójával, amit Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke nyitott meg.

Beszédében kiemelte: a múlt ismerete hitelesíti a reményt, hogy a magyar mezőgazdaságnak jövője is lesz.

A nyári rendezvények közt immár tradicionális eseményt a helyi élő hagyományőrzés jegyében ajánlotta a látogatók figyelmébe Pálinkás Róbert, alpolgármester.

- Nosztalgiázom - mondta a látogatók közt Frankó Károly, aki évtizedeken át tanította a mezőgazdasági géptant a helyi Nagyváthy János Mezőgazdasági Technikumban. - Ilyen G-35-ön tanultam a traktorvezetést. Sajnos, a georgikoni hagyomány ma tényleg csak emlék, nagyon visszaszorult az agrárszakképzés. Fotók: Horányi Árpád

TOVÁBBI KÉPEKÉRT KLIKK A FOTÓKRA!                            

A középiskolás Morvai László Balatonvilágosról érkezett. Egy Dutra D4K traktor saját készítésű makettjét hozta.

- 1:1000-es méretarányban készült, rádió-távirányítással működik - mondta, a mezőgazdasági gépészmérnöknek készülő fiatalember.

A majormúzeumban, s szerte az országban magánkézben is szép számmal vannak féltve őrzött agrárműszaki emlékek, ahogy arról a géptalálkozó tanúskodott. A legősibb időt a két Fowler-féle gőzgép idézte, s ott volt a Hofherr márka ősének tekinthető 1920-as években gyártott nyersolaj üzemű traktorok egy működőképes képviselője is.

Dr. Szabóné Lázár Ibolya, a múzeum vezetője és dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum igazgatóhelyettese a kiállítóknak emléklap átadásával köszönte meg a részvételt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!